novogradnja

Home / novogradnja/Poslovne vijesti / Vlada dala jamstva za zajam HBOR-a Đuri Đakoviću; ide li dio i na otpremnine?

Vlada dala jamstva za zajam HBOR-a Đuri Đakoviću; ide li dio i na otpremnine?

Vlada dala jamstva za zajam HBOR-a, nastavlja se financijsko i organizacijsko restrukturiranje.

S ciljem provođenja financijske konsolidacije te za obrtna sredstva i daljnje restrukturiranje duga, Vlada je dala “zeleno svjetlo” zahtjevu za kredit koji je u resor gospodarstva stigao iz  Đuro Đaković Grupe.

U sastavu cijele grupacije je nekoliko društava, a ukupno zapošljavaju oko 1000 radnika.  Tako će od Hrvatske banke za obnovu i razvitak ĐĐ dobiti  kredit od 95 mil. kuna s kamatom od 4% i potrebnim počekom. Sredinom 2021. na naplatu će im stići prva od 32 jednake kvartalne rate. Uz suglasnost za kredit, Banski dvori dali su i jamstvo  HBOR-u od 76 mil. kuna, što pokriva 80% kredita, dok će ĐĐ iz vlastitog kolaterala pokriti ostatak.

Nakon što je zahtjev za kredit odobren, ĐĐ je na dobrom putu prema kontinuirano dobrim rezultatima, navodi jedan poznavatelj te kaže:  “Tvrtka ima dovoljno posla – 100 mil. eura je ugovorenih poslova, popunjene kapacitete, a restrukturiranjem duga na normalnu razinu kamata i rokova smanjit će troškove”. Poslovni.hr saznaje da će starijim radnicima pred mirovinom biti ponuđene otpremnine, a navodno bi se moglo raditi o oko 200 ljudi, no za to nisu dobili potvrdu predsjednika Uprave Marka Bogdanovića.

Prema polugodišnjem izvješću ĐĐ Grupe, poduzete mjere ostvaruju predviđene rezultate, no u nastavku izražene su im potrebe za jačanjem radnog kapitala, restrukturiranjem obveza i povećanjem vlastitog kapital u strukturi izvora poslovanja. Dosad su uspjeli djelomično restrukturirati obveze u sklopu čega i dio duga otplatiti bankama. Ukupne obveze na kraju lipnja iznose 279 mil. kn, što je 71 mil. kn manje u odnosu na isto razdoblje lani. Poboljšanja bilježe i na poziciji radni kapital (oko 55 mil. kn), no on je i dalje negativan.

Ukupni prihodi porasli su 10% i izvoz im postaje glavni punjač poslovnih prihoda: blizu 60% ostvaruju na vanjskim tržištima. Kako država u grupaciji drži blizu 38% (s oko 18% slijedi Nenad Bakić), Vlada je informirala i da je sukladno smjernicama EK o državnim potporama provela analizu konsolidiranog poslovanja.

Imajući to u vidu kao objektivne pokazatelje, Ministarstvo gospodarstva zaključilo je da “ĐĐ nije tvrtka u financijskim poteškoćama”. Štoviše, kako je državno jamstvo jučer objasnio ministar financija Zdravko Marić, ono je prijeko potrebno radi okončanja započetih procesa konsolidacije koji imaju pozitivne učinke. Uz organizacijsko i financijsko restrukturiranje, ĐĐ provodi i programsku te proizvodnu diversifikaciju.

novo.hr

foto: novo.hr