Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Vlada je odbila ukinuti obvezno članstvo u HGK i HOK-u

Vlada je odbila ukinuti obvezno članstvo u HGK i HOK-u

Obvezno članstvo u Hrvatskoj gospodarskoj komori i Hrvatskoj obrtničkoj komori već je godinama problem za dobar dio poduzetnika koji ne žele biti prisilno učlanjeni i plaćati članarinu organizacijama za koje smatraju da od njih nemaju nikakve koristi.

Već godinama se vodi borba za ukidanjem obveznog članstvu navedenim komorama. Prije šest godina čak se i tadašnji ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras zalagao za ukidanje obveznog članstva u HGK, no od svega na kraju nije bilo ništa, podsjeća Telegram.

Klub zastupnika Mosta uputio je, početkom listopada, u saborsku proceduru prijedloge za izmjenu Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori i Zakona o obrtu, kojima bi se ukinulo obvezno članstvo. No Vlada je na današnjoj sjednici na njihove prijedloge dala negativno mišljenje, tako da ni u ovom pokušaju od ukidanja neće biti ništa.

Zašto se neće ukinuti članarine za HGK?

U obrazloženju Vlade navodi se da su na Hrvatsku gospodarsku komoru prenesene brojne javne ovlasti, poput osnivanja Suda časti, osnivanje Centra za mirenje, vođenje imenika agenata za nekretnine i slično. Osim toga, Vlada navodi i da Skupština HGK svake godine donosi odluku o načinu financiranja, te da je predviđena mogućnost oslobađanja plaćanja članarine za nova poduzeća ili ona koja su u postupku stečaja, pa iz toga valjda zaključuju da financijsko opterećenje plaćanjem članarine nije preveliko.

Vlada Republike Hrvatske smatra da se inicijativi ukidanja obveznog članstva u HGK treba pristupiti s dužnom pažnjom, uz odgovarajuću procjenu oportunosti takve odluke u određenom vremenu, kako zbog javnopravnog karaktera komora i javnih ovlasti koje su na iste prenesene, tako i zbog činjenice da je prijelaz na dobrovoljno članstvo opcija za koju je potrebno ispuniti preduvjete, prije svega, u smislu, postepenog povećanja prihoda iz vlastitih aktivnosti koje će osigurati daljnji nesmetan rad Komore”, navode iz Vlade.

HGK-u 71 posto prihoda dolazi od članarina

HGK bez članarina ne bi mogla preživjeti. Prema planu za ovu godinu, koji se zbog koronakrize neće ostvariti, ali pokazuje strukturu njihovih prihoda i rashoda, ove su godine trebali uprihoditi oko 233 milijuna kuna. Čak 71 posto prihoda dolazi od članarina, a od prodaje usluga samo pet posto. Prihodi od članarine ove su godine trebali iznositi oko 165 milijuna kuna, dok su od prodaje roba i usluga očekivali nešto više od 12 milijuna kuna.

Ostatak su razni ostali prihodi, poput prihoda od imovine, transfera iz proračuna lokalnih jedinica i slično, piše Telegram. U ovu godinu ušli su s oko 500 zaposlenih, no u srpnju su najavili otpuštanje oko 150 ljudi. Troškovi zaposlenih trebali su im, prema planu, biti oko 90 milijuna kuna, što je 40 posto ukupnih troškova poslovanja.

novo.hr

foto: novo.hr