eko industrija

Home / eko industrija/Poslovne vijesti / Vlada odobrila suglasnost Plinacro-u za jamstvo LNG-u Hrvatska

Vlada odobrila suglasnost Plinacro-u za jamstvo LNG-u Hrvatska

Vlada je u četvrtak dala suglasnost Plinacro-u  za davanje garancije (jamstva) za društvo LNG Hrvatska u korist Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u iznosu od dva milijuna eura. 

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić rekao je da je Vladina suglasnost sukladna sklopljenom ugovoru o koncesiji pomorskog dobra u svrhu gradnje gospodarskog korištenja luke od posebne namjene, industrijske luke za terminal za ukapljeni prirodni plin.

“Društvo LNG Hrvatska treba Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture dostaviti garanciju za dobro izvršenje posla u vrijednosti pet posto investicije, odnosno u iznosu od dva milijuna eura”, naveo je Ćorić.

Dodao je  da će u cilju pružanja potpore društvu LNG Hrvatska u realizaciji projekta, Plinacro sklopiti ugovor o garanciji s LNG-jem Hrvatska, u korist Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za sve potrebne realizacije ugovora o koncesiji.

Pojasnio je da je sukladno zakonu Plinacro kao društvo u vlasništvu RH za davanje jamstava mora ishoditi suglasnost Vlade.    

Na sjednici Vlade prihvaćen je i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata, kojim se uz ostalo  definiraju novi rokovi za formiranje čuvanja obveznih zaliha i ublažavaju ograničenja u vezi s mogućnosti čuvanja obveznih zaliha izvan državnog područja zemlje članice.

N.H.

foto:arhiva.nh