auto-moto

Home / auto-moto/Poslovne vijesti / Volkswagen kupuje Volvov odjel za umrežavanje automobila

Volkswagen kupuje Volvov odjel za umrežavanje automobila

Njemački automobilski div Volkswagen (VW) izvijestio je o kupnji kontrolnog udjela u Volvovoj inženjerskoj tvrtki specijaliziranoj za tehnologiju umrežavanja automobila, za koji namjeravaju izdvojiti 1,1 milijardu švedskih kruna (122 milijuna dolara).

WirelessCar ima vlastitu tehnološku platformu i razvija digitalne usluge, poput ispostave računa i pomoći u hitnim slučajevima, a među njegovim su klijentima Jaguar Land Rover, Daimler, Nissan i Volvo Cars.

Švedska kompanija ima više od tri milijuna aktivno umreženih automobila diljem svijeta, a očekuje se kako će ove godine ostvariti prihode od oko 500 milijuna švedskih kruna.

Tehnologija WirelessCara pomoći će VW-u razvijati usluge s dodatnom vrijednošću kroz sigurnu i stabilnu razmjenu podataka između operativnih sustava u automobilima i platforme koju razvijaju s Microsoftom, navodi se u priopćenju njemačke kompanije, objavljenom u srijedu.

Dogovoreno je da će njemački proizvođač automobila kupiti 75,1 posto udjela u WirelessCaru, što će Volvu omogućiti da se usredotoči na komercijalna vozila, ključnu djelatnost te kompanije nakon prodaje Volvo Carsa 1999. godine.

U Volkswagenu su zacrtali više od milijardu eura prihoda od 2025. godine putem platforme WirelessCara. Iznos ne uključuje moguću prodaju vozila putem digitalne platforme koja će od travnja 2019. biti dostupna na mobilnim telefonima odnosno na uređajima u nekim njihovim modelima automobila.

Transakciju moraju odobriti tržišni regulatori a trebala bi biti realizirana u prvoj polovini iduće godine.

Njemačka kompanija planira do 2023. godine uložiti više od 11 milijardi eura u električna vozila, digitalizaciju, visoko automatiziranu vožnju i mobilne usluge. Većina iznosa bit će usmjerena u električne automobile.

P.T./hina

foto: VW