Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Vrdoljakova tvrtka poznata po ‘Dugoj mračnoj noći’ pred stečajem

Vrdoljakova tvrtka poznata po ‘Dugoj mračnoj noći’ pred stečajem

Trgovački sud u Zagrebu objavio je prijedlog za otvaranje stečaja nad Mediteran filmom, producentskom tvrtkom Andrije Vrdoljaka poznatoj po realizaciji filma i serije ”Duga mračna noć” zbog neizvršenih osnova za plaćanje od gotovo 67.000 eura.

Sudska objava uslijedila je nakon što je u svibnju 2021. bio obustavljen stečaj te producentske tvrtke koji je predložila Financijska agencija (Fina) zbog utvrđenog duga nešto većeg od 103.000 kuna. No, nakon tada predloženog otvaranja stečaja, Vrdoljak je ubrzo dostavio potvrdu da račun te njegove tvrtke više nije u blokadi te da više nema duga.

U najnovijem, pak, prijedlogu Fine navodi se da Mediteran film od sredine lipnja opet ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana u ukupnom iznosu od 66.926 eura.

Mediteran film tvrtka je osnovana 1997. s temeljnim kapitalom od 19.000 kuna, a kao jedini osnivač i direktor naveden je Andrija Vrdoljak. Tvrtka je registrirana na zagrebačkom Dobrom dolu – na istoj adresi kao i Kiklop film u stečaju, tvrtka u vlasništvu oca i sina, Antuna i Andrije Vrdoljaka koja je bila registrirana 2015. s 20.000 kuna temeljnog kapitala.

Najveći projekt Kiklop filma, serija General o životnom putu generala Ante Gotovine bila je predmet brojnih kritika u medijima, ali i napisa o financiranju tog projekta.

Konkretno, u medijima se isticalo da je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) platio 4.2 milijuna kuna, a HRT je, zahvaljujući potpisu bivšeg v.d.-a glavnog ravnatelja Siniše Kovačića na samom kraju njegovog mandata, za taj projekt izdvojio oko 9.6 milijuna kuna. Kako se navodilo, taj film i seriju podržali su i Grad Zagreb s oko 1.8 milijuna kuna, Ministarstvo obrane s dosad nepoznatim iznosom, HEP, ali i brojne jedinice lokalne samouprave.

Nakon završetka snimanja Generala neki od sudionika istupili su u javnost zbog neisplaćenih honorara ili nepodmirenih dugovanja, a neki su i pokrenuli ovrhe protiv Kiklop filma.

T.R./H

foto: fah