Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / Vrijednost Bitcoina prvi put ove godine iznad 10.000 dolara

Vrijednost Bitcoina prvi put ove godine iznad 10.000 dolara

Cijena Bitcoina, najpopularnije svjetske kriptovalute, skočila je iznad 10.000 dolara prvi put od početka 2018. godine, što je prekretnica u velikom povratku virtualne valute, piše Ars Technica.

Cijena Bitcoina je više nego utrostručena u odnosu na prosinac prošle godine kada je vrijednost te kriptovalute dotakla dno – vrijednost joj je bila 3.200 dolara. Bio je to strmoglav pad kada se uzme u obzir da je Bitcoin dosezao oko 19.500 dolara u prosincu 2017.

Kao što je poznato, teško je biti siguran što pokreće promjene cijene Bitcoina. No, jedan očigledan kandidat je ovotjedna najava Facebooka o vlastitoj kriptovaluti, zvanoj Libra.

Libra je potencijalni konkurent Bitcoinu, ali i ta obavijest donosi dodatnu legitimnost cjelokupnom tržištu kriptovaluta.

Također, kao najvrednija kriptovaluta na svijetu, Bitcoin često služi kao medij razmjene među ostalim kriptovalutama – kao što američki dolar djeluje kao medij razmjene za globalnu trgovinu. Stoga bi uvođenje nove Facebookove kriptovalute sljedeće godine – a možda i slične ‘kopiračke’ aktivnosti drugih tech magnata – moglo povećati vrijednost Bitcoina.

Bitcoinov rast je dio šireg kriptovalutnog buma. Eter, valuta mreže Ethereum, sada vrijedi više od 290 dolara, što je rekord 2019. godine. Bitcoin Cash, Litecoin, Monero i Dash su također na svojim vrhuncima u 2019. godini.

novo.hr

foto: tw.arhiva

Tagovi: ,