gastronomija

Home / gastronomija / Vrijeme je za sarmu!

Vrijeme je za sarmu!

Sarma je kraljica zime, pa nije naodmet i opet saznati neke finese koje će je učiniti boljom, piše gastro.hr

Chef Berislav Lacković otkrio je svoje trikove za pripremu savršene sarme. “U smjesu za sarmu uvijek dodajte nešto suhog mesa, sarma će dobiti finiji okus, ali ipak morate pripaziti da zbog suhog mesa ne bude prežestoka”, savjetuje chef Berislav, ali ima i rješenje za to. ”Kada se odlučite staviti suho meso u sarmu, obavezno ga prije prokuhajte.” 

Kako zbog inteziteta okusa vaše omiljeno zimsko jelo ne bi postalo nejestivo, chef savjetuje da pripazite na još jednu stvar.”Jako je bitno da kiseli kupus prije pripreme isperete kako sarma ne bi bila prežestoka.” Kada ste obavili sve pripreme i prodinstali luk, potrebno je sve sastojke zamiješati u ujednačenu masu.

Kada je smjesa dobro promiješana i ujednačenog izgleda, krenite s rolanjem sarmi. Uzmite dio smjese, oblikujte ga i položite u list kupusa. Meso nježno zarolajte u kupus i na kraju presavinite rubove, kako bi smjesa za vrijeme kuhanja ostala unutar lista.

”Na dno lonca, prije slaganja sarmi, stavite kožu od špeka. Tako ćete spriječiti da sarma zagori.” – tvrdi chef Berislav. Nakon kože od špeka stavite dio izrezanog kupusa, na kojega će te slagati sarme. Kada iskoristite cijelu smjesu i napunite lonac sarmama na vrh stavite ostatak isjeckanog kupusa. Nakon što ste sve pripremili, sarme možete staviti da se kuhaju i nakon otprilike sat i pol vaše jelo je gotovo i uživanje može početi. ”Na kraju možete ‘zapržiti’ sarmu s malo brašna i crvene paprike ili laganijom varijantom s pireom od rajčice.” – zadnji je korak chefa Berislava, koji će vašu sarmu učiniti ukusnijom. Postupak pripreme pogledajte u fotogaleriji.

Sarma chefa Berislava Lackovića

Sastojci:
700 g svinjsko mljeveno meso ( od plećke )
1 glavica kiselog kupusa
100 g špeka
100 g riže
Pola glavice luka
2 režnja češnjaka
1 žličica crvene paprike u prahu
1 lovorov list
Sol i papar po želji

Priprema:

  1. Glavici kupusa odvojiti listove i izrezati korijen na listu, da listovi ne budu žilavi i debeli.
  2. Češnjak i luk sitno isjeckati, špek izrezati na male kockice.
  3. Luk prodinstati na malo ulja da uvene.
  4. U mljeveno meso dodati sol, papar, crvenu papriku, dinstani luk, špek izrezan na kockice i rižu te dobro promiješati, a po potrebi dodati malo vode.
  5. U listove kupusa zamotati meso i presaviti rubove.
  6. Ostatak kupusa narezati na rezance, složiti u lonac i uz malo vode (ovisno o tvrdoći mesa) sve zajedno kuhati 1,5 sati na laganoj vatri.

novo.hr