Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / WhatsAppom hara novi virus

WhatsAppom hara novi virus

Iako korisnici još od 2016. godine prijavljuju probleme s porukama u vezi s posebnim, ograničenim izdanjem WhatsApp Golda, opreza nikad dosta

Čudna poruka mogla bi se pojaviti na ekranima mnogih korisnika WhatsAppa, popularne aplikacije za dopisivanje.

Kako piše Mirror, sadržaj poruke koju biste mogli primiti tvrdi da postoji videozapis koji se zove Martinelli te da će vam hakirati mobitel ako ga otvorite. Piše i da nakon otvaranja tog videozapisa smartphone nećete moći popraviti. Ipak, trenutačno nije pronađen nikakav Martinellijev videozapis. U nastavku poruke iznesen je savjet da ažurirate svoju verziju WhatsAppa u verziju nazvanu WhatsApp Gold, a tu se zapravo nalaze pravi virusi.

WhatsApp Gold, kako se navodi, nudi najnovije značajke poput mogućnosti snimanja videochata, slanja 100 fotografija istodobno i brisanja poruka nakon što ih pošaljete. Prava istina je da verzija WhatsApp Gold ne postoji, postoji samo jedna verzija WhatsAppa i to upravo ona kakvu svi koristimo.

U WhatsAppu tvrde kako su poruke koje šaljete i primate enkriptirane, što znači kako su pretvorene u kod koji – u idealnoj situaciji – možete dešifrirati samo vi i osobe kojima šaljete poruku, odnosno primate ju od njih. U praksi bi to trebalo značajno otežati posao hakerima, lopovima i drugima koji žele prčkati po vašim privatnim stvarima.

U WhatsAppu također predlažu izbjegavanje korištenja nezaštićenih Wi-Fi i drugih mreža za slanje poruka. To je važno jer se veliki broj hakiranja i presretanja odvija upravo putem takvih mreža, kao i pomoću aplikacija trećih strana, prenosi RTL.

WhatsApp ne nudi apsolutno jamstvo kako do upada i presretanja neće doći. Ali, obećali su kako će vas obavijestiti ukoliko se to dogodi.

novo.hr

foto: WA

Tagovi: