Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / Xiaomi planira uložiti 7,2 milijarde USD u razvoj 5G-a, AI-a i IoT-a

Xiaomi planira uložiti 7,2 milijarde USD u razvoj 5G-a, AI-a i IoT-a

Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi u četvrtak je priopćio kako u idućih pet godina planira uložiti 7,2 milijarde dolara u razvoj umjetne inteligencije (AI) i mobilne tehnologije pete generacije (5G), potaknut rastom konkurencije.

Izvršni direktor Xiaomia Lei Jun te je planove objavio na društvenim medijima kompanije, no nije naveo pojedinosti o investicijama.

Moramo pretvoriti našu stalnu prednosti koju imamo u umjetnoj inteligenciji stvari (AIoT) i ‘inteligentnom životu’ u apsolutnu pobjedu na ukupnoj inteligentnoj sceni te potpuno cementirati kraljevski status u eri pametnih tehnologija”, rekao je Lei.

Xiomi je prošle godine priopćio kako će tijekom idućih pet godina u strategiju „All in AioT” uložiti 10 milijardi juana, a najavljenim investicijama to je obećanje dodatno podebljano.

Pekinška tvrtka započela je poslovanje kao proizvođač pristupačnih mobitela, no danas njeni proizvodi koji koriste internet uključuju i pametne televizore i kuhala za rižu.

Međutim, Xiaomi se također suočava s intenzivnom konkurencijom na svom domaćem tržištu. Naime, Huawei je u trećem lanjskom tromjesečju imao 42-postotni udio na kineskom tržištu pametnih telefona.

Lei je u listopadu najavio da kompanija planira u 2020. godini lansirati više od 10 modela s 5G tehnologijom.

K.A./hina

foto: Xiaomi

Tagovi: , , ,