eko industrija

Home / eko industrija/Poslovne vijesti / Za Trans-jadranski plinovod (TAP) prikupljeno 3,9 milijardi eura

Za Trans-jadranski plinovod (TAP) prikupljeno 3,9 milijardi eura

Trans-jadranski plinovod (TAP) kroz projektno financiranje prikupio je 3,9 milijardi eura, a njegova izgradnja mogla bi biti realizirana početkom 2020. godine, izjavio je u petak izvršni direktor Luca Schieppati.

TAP, posljednja etapa 40 milijardi dolara vrijednog projekta “Južni plinski koridor za transport plina iz središnje Azije u zapadnu Europu”, kamen je temeljac energetske sigurnosne europske politike kojom će se omogućiti manja ovisnost o ruskom plinu.

Očekuje se da će prva isporuka plina u Europu stići 2020. godine. TAP će time postati prvi plinovod za opskrbu Europe plinom koji nije ruski, nakon uspostave isporuka 2011. putem poveznice Medgaz, kojom se plin iz Alžira transportira u Španjolsku.

TAP će godišnje transportirati do 10 milijardi kubičnih metara (bcm) prirodnog plina iz azerbajdžanskog crpilišta Shah Deniz II u Italiju.

„Budući da je financiranje projekta dovršeno, TAP može krenuti u finalizaciju projekt i isporuku plina Shah Deniz II u 2020. godini”, rekao je izvršni direktor TAP-a Luca Schieppati.

Kompanija je priopćila kako je u prosincu dovršila projektno financiranje TAP-a, najvećeg europskog infrastrukturnog projekta čije je financiranje dogovoreno u 2018.

Prošle su godine Europska investicijska banka (EIB) i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrile kredite za taj projekt. Ostatak sredstava omogućile su institucije za izvozno kreditiranje te skupina 17 komercijalnih banka, koje uključuju središnju Bank of China, BNP Paribas, Societe Generale i UniCredit.

TAP ima mogućnost prikupljanja dodatnih sredstava, primjerice ako je potrebno za povećanje kapaciteta cjevovoda s 10 na 20 bcm prirodnog plina, rekla je voditeljica projektnog financiranja Stephanie Hudson.

Schieppati je dodao kako se izgradnja odvija prema planu. “Napravljeno je više od 82 posto građevinskih radova. Ono što radimo u fazi izgradnje je usklađivanje s visokim ekološkim i socijalnim standardima koje su postavili EIB i EBRD”, poručio je.

Taj projekt naišao je na protivljenje zbog ekoloških i političkih pitanja, a protivile su mu se i lokalne zajednice u Italiji zbog straha da će on oslabiti turizma na jugu te zemlje. Međutim, u listopadu je talijanski premijer Giuseppe Conte dao konačnu suglasnost projektu, protiv kojeg je jedna od dviju stranka vladajuće koalicije – Pokret pet zvijezda.

Dioničari TAP-a su BP, SOCAR, Snam, Fluxys, Enagás i Axpo.

TAP će se na turskoj granici nadovezati na Transanatolski cjevovod (TANAP) te će preko Grčke i Albanije kroz jadransko podmorje izaći na teritorij Italije. Na cjevovod bi se trebala priključiti i Hrvatska preko Jonsko-jadranskog plinovoda (IAP), koji će prolaziti kroz Crnu goru.

P.T./hina

foto: arhiva.nh