gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / Započele prijave za potpore malim mljekarama vrijedne pet milijuna kuna

Započele prijave za potpore malim mljekarama vrijedne pet milijuna kuna

Zbog potrebe žurne pomoći malim mljekarama, od utorka 14. prosinca započinje podnošenje zahtjeva za potporu Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Iz Ministarstva podsjećaju da je Vlada na sjednici u petak donijela Program potpore malim mljekarama za sufinanciranje troškova sabiranja mlijeka proizvedenog u RH, vrijedan 5 milijuna kuna, koji se financira iz državnog proračuna. 

S obzirom na žurnost poduzimanja mjera, podnošenje zahtjeva za potporu provodit će se od 14. do 20. prosinca 2021. godine, ističe se u priopćenju. 

Potporama se žele sanirati pretrpljeni gubici, osigurati likvidnost malih mljekara i očuvati razinu otkupa i prerade kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka, a time i očuvati proizvodnju mlijeka na malim gospodarstvima. 

U Hrvatskoj trenutno posluje 28 malih mljekara koje na godišnjoj razini otkupe i prerade oko 37 milijuna kilograma mlijeka, od kojeg najveći udio čini kravlje mlijeko s 35,5 milijuna kilograma. Ovčje mlijeko zastupljeno je s 1,2 milijuna kilograma, a kozje s 300.000 kilograma godišnje, ističe se u priopćenju. 

Male mljekare surađuju s više od 780 gospodarstava, odnosno više od 20 posto proizvođača koji isporučuju mlijeko u Hrvatskoj. Poslovanje s velikim brojem proizvođača koji proizvode manje količine mlijeka čini proces sabiranja mlijeka organizacijski i tehnički zahtjevnijim. Nadalje, proizvođači mlijeka često se nalaze na prostorima slabije naseljenosti, udaljeni od glavnih prometnica, što značajno povećava troškove sabiranja. 

S druge strane, na svjetskim su tržištima cijene nafte dosegnule najviše razine od listopada 2018. godine, što utječe i na stalan rast cijena naftnih derivata u Hrvatskoj, a samim time i na rast troškova transporta mlijeka od proizvođača sabirališta do objekata za preradu.

Na poslovanje malih mljekara odrazila se negativno i situacija na tržištu uzrokovana mjerama za suzbijanje pandemije covid-19, navode iz Ministarstva te dodaju da su male mljekare održale stabilnost sustava sabiranja i otkupa mlijeka bez obzira na otežane uvjete poslovanja.

S obzirom na navedene poremećaje, povećanjem troškova dopreme mlijeka na preradu, upitan je nastavak otkupa od primarnih proizvođača, što bi rezultiralo dalekosežnim posljedicama na opstanak malih gospodarstava u proizvodnji kravljeg, ovčjeg i/ili kozjeg mlijeka u slabije razvijenim ruralnim područjima Hrvatske, a što se želi spriječiti ovim programom, ističu iz Ministarstva. 

K.A.

foto: arh.nh

Tagovi: