gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / Zbog afričke kuge u Srbiji će usmrtiti 500.000 svinja

Zbog afričke kuge u Srbiji će usmrtiti 500.000 svinja

Opasna bolest koja se pojavila u tri sela proširila se iz Rumunjske i Bugarske.

Pojava afričke kuge svinja u tri sela u Srbiji neće odgoditi ukidanje cijepljenja protiv svinjske kuge najavljeno za 1. listopad , potvrdio je za Danas Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

Kako je rekao za beogradski list, jedino bi monitoring koji trenutno traje mogao odgoditi ukidanje cijepljenja za nekoliko dana. “U 2020. neće biti cjepiva protiv svinjske kuge, osim u branjenim područjima”, rekao je Nedimović. O ukidanju cijepljenja protiv svinjske kuge priča se godinama i to je glavni uvjet EU da bi Srbija mogla početi izvoziti svinjsko meso u zemlje članice Unije.

Sada može u EU izvoziti samo svinjsko meso koje je termički obrađeno. Cjepivo čije se ukidanje planira ove jeseni odnosi se na klasičnu svinjsku kugu, a ne i na afričku koja se pojavila u selima Rabrovac, Velika Krsna i Kusatak i za koju nema lijeka.

Zbog afričke kuge zabrana EU na izvoz svinjskog mesa iz Srbije mogla bi, tvrde stručnjaci, potrajati znatno duže od 40 dana, kako je najavio ministar poljoprivrede. Afrička kuga se iz Rumunjske i Bugarske, u kojoj je usmrćeno 130.000 svinja, proširila i na Srbiju, a stručnjaci strahuju da bi posljedice mogle biti i gore te da će biti uklonjeno najmanje 500.000 svinja jer se nije na vrijeme reagiralo u zaustavljanju te bolesti.

novo.hr

foto: arh.nh