gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / Zbog pojave afričke svinjske kuge, njemački proizvođači u strahu od kineske zabrane uvoza

Zbog pojave afričke svinjske kuge, njemački proizvođači u strahu od kineske zabrane uvoza

Šef njemačke poljoprivredne udruge DBV pozvao je u petak Kinu da ograniči zabranu uvoza svinjetine nakon pojave afričke svinjske kuge samo na regije u kojima su registrirani slučajevi te bolesti.

Južna Koreja zabranila je uvoz svinjetine iz Njemačke nakon što je potvrđen prvi slučaj afričke svinjske kuge kod mrtve divlje svinje. Ta je azijska zemlja drugi najveći uvoznik svinjetine iz Njemačke među zemljama van Europske unije.

Njemačka je najveći proizvođač svinjetine u Europi i puno izvozi u azijske zemlje, posebno u Kinu, čiji je uvoz prošle godine dosegnuo vrijednost od 1,2 milijarde dolara.

Njemački uzgajivači pribojavaju se da će “pojava svinjske kuge značiti gubitak azijskog tržišta”.

„Nadam se da će kinesko tržište ostati otvoreno. Nadam se da će postupiti slično kao i EU, koja je problem riješila na razini regija, pa se u druge dijelove Unije ne može izvoziti samo meso iz pogođene regije”, EU“, kazao je Rukwied.

Njemačko tržište nije dovoljno za veliki domaći svinjogojski sektor, dodao je.

Azija je važna za prodaju dijelova svinje koji nemaju tržište u Europi, poput ušiju i repova, objašnjava Rukwied.

Njemačka vlada također inzistira da se zabrani uvoz iz regija u kojima je utvrđena svinjska kuga, a ne iz cijele zemlje.

Afrička svinjska kuga nije opasna za ljude, ali je smrtonosna za svinje. Neke zemlje zabranjuju uvoz iz regija u kojima je otkrivena, čak i ako stradaju samo divlje svinje.

Bolest je potekla iz Afrike, proširila se Europom i Azijom, a posebno je teško pogodila Kinu, najvećeg proizvođača svinjetine u svijetu. Kineske vlasti naredile su usmrćivanje milijuna životinja, što je snažno utjecalo na globalno tržište mesa i hrane.

Njemačka je strahovala od širenja bolesti nakon što su u proteklim tjednima potvrđeni slučajevi zaraze kod divljih svinja u Poljskoj.

R.K.

foto: novo.hr