novogradnja

Home / novogradnja/Poslovne vijesti / ZET diže kredit za sljemensku žičaru

ZET diže kredit za sljemensku žičaru

Zastupnici u Gradskoj skupštini odlučili su da će ZET sljedećih 15 godina upravljati žičarom, a financirat će i njenu gradnju.

Oporba je imala mnogo pitanja o tome na koji će način najveći gradski gubitaš uspjeti namaknuti stotine milijuna kuna za realizaciju projekta. Što uopće za ZET znači taj izdatak, zanimalo je HNS-ovca Tomislava Stojaka jer tvrtka je to čiji se minusi svake godine moraju pokrivati iz gradske blagajne.

– Kako će projekt vrijedan 500 milijuna kuna financirati firma koja u 18 godina nije izgradila ni metar tramvajske pruge? Što znači to za tamošnje radnike? Iz gradske uprave kažu da će ZET uzeti kredit od 350 milijuna kuna od komercijalnih banaka, a taj će iznos biti „premošćivanje“ dok ne dođe novac iz EU. Kako to može biti, pa ne financiraju se projekti iz Europe baš tako lako – kazao je Stojak. Renata Peteka iz Naprijed Hrvatska zanimalo je koji je uopće plan održavanja žičare, dok je Anka Mrak Taritaš iz GLAS-a istaknula da je, prema Zakonu o žičarama, upravitelj netko tko upravlja nečim što već postoji.

Mi odobravamo ovdje da ZET bude upravitelj žičare, a nje nema. Ova točka bi trebala biti o tome tko će biti investitor – rekla je Mrak Taritaš. Raspravljali su jučer skupštinari i o kinu Europa.

novo.hr

foto: zgh