novogradnja

Home / novogradnja/Poslovne vijesti / Zima usporila građevinske radove u siječnju

Zima usporila građevinske radove u siječnju

Nepovoljni vremenski uvjeti, odnosno vrlo hladna zima tijekom siječnja ove godine, usporila je građevinske radove, čiji je obujam u prvom ovogodišnjem mjesecu bio 2,7 posto manji nego u istom lanjskom mjesecu, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Najveći utjecaj na to smanjenje, prema kalendarski prilagođenim indeksima, imalo je 7,7 postotno međugodišnje smanjenje obujma radova na ostalim građevinama, pod čime službena statistika vodi radove na svim građevinama koje nisu zgrade, poput primejrice cesta, pruga, cjevovoda, mostova, brana, sportskih terena i sl.

To je, navode iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) u osvrtu na izvješće DZS-a, najveći pad zabilježen u posljednje dvije godine.

Istodobno je obujam radova izvedenih na zgradama u siječnju ove prema siječnju prošle godine povećan za 2,4 posto.

Iz HGK podsjećaju kako je u siječnju ove godine bila riječ o “otežanim ili onemogućenim uvjetima za rad zbog prodora i dugotrajnog zadržavanja hladnog polarnog zraka uz snježne padaline, koji je obilježio ne samo kontinentalni dio zemlje nego i Dalmaciju u kojoj se tako niske temperature u prosjeku pojavljuju jednom u 20 do 40 godina, a u takvim su okolnostima najviše smanjeni građevinski radovi koji se pretežito obavljaju na otvorenom.

Podaci DZS-a pokazuju i da u siječnju ove godine 55 posto radnih sati na gradilištima odrađeno na radovima novogradnji, a 45 posto na rekonstrukcijama, popravcima i održavanjima.

Pritom je na zgradama odrađeno 41 posto siječanjskih radnih sati građevinara, a na ostalim građevinama 49 posto, nakon 53,7 posto iz prošle godine, a taj podatak u HGK također pripisuju vremenskim uvjetima.

Slična je situacija, dodaju, obilježila i građevinsku aktivnost u Europskoj uniji, u kojoj je u siječnju ove godine aktivnost smanjena za 3,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, pri čemu je obujam radova na zgradama smanjen za 2,8 posto uz snažan pad radova na ostalim građevinama za 5,7 posto.

Riječ je o najsnažnijem međugodišnjem padu radova na ostalim građevinama od travnja 2013. godine, ističu iz HGK. Pritom navode podatke kako je među 19 zemalja za koje su trenutno raspoloživi podatci, rast ukupne građevinske aktivnosti zabilježen u svega pet, a pad u 14 zemalja.

Očekuje se nastavak rasta građevinske aktivnosti

DZS je krajem prošloga tjedna objavio i konačne podatke o obujmu građevinskih radova izvedenih tijekom cijele 2016. godine, koji pokazuju da je lani obujam građevinskih radova u odnosu na 2015., a prema kalendarski prilagođenim indeksima, porastao za 8,8 posto. Pritom je obujam radova izvedenih na zgradama rastao za 10,3 posto, a na ostalim građevinama za 7 posto.

“U nastavku godine očekujemo povratak rasta građevinske aktivnosti pri dinamiziranju gospodarskog rasta poduprtog rastom investicijske aktivnosti oslonjene na učinkovitije korištenje raspoloživih sredstava iz fondova EU te realizaciju infrastrukturnih projekata i programa energetske obnove zgrada. Porast obujma budućih radova sugeriraju i podatci o izdanim građevinskim dozvolama čiji broj na godišnjoj razini kontinuirano raste u posljednjih petnaest mjeseci, s izuzetkom ožujka prošle godine, a u siječnju ove godine povećan je za visokih 66,6 posto”, zaključuju iz HGK.

D.B./h

foto: G&K Development