Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Zlatna žutica ugrožava vinograde u sjeverozapadnoj Hrvatskoj

Zlatna žutica ugrožava vinograde u sjeverozapadnoj Hrvatskoj

Stotinjak vinograda iz sjeverozapadne Hrvatske okupilo se u četvrtak u Brezničkom Humu na inicijativu vinogradara i poznatog poduzetnika  Stjepana Šafrana kako bi pokušali dati odgovor na izazov suzbijanja zlatne žutice, bolesti vinove loze koja je dobila, kako kažu, epidemijski razmjer u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Problem je ozbiljan, naglasili su svi govornici skupa, a kao potvrda toga ovih su dana pristigle odluke o krčenju pojedinih vinograda na tom području zbog zaraženosti zlatnom žuticom.

Profesor s Agronomskog fakulteta Bernard Kozina smatra da je cijela Hrvatska žarišno područje. Podsjetio je da problem fitoplazmoze nije od jučer i da su prvi znakovi zaraze primijećeni još krajem prošlog stoljeća. Podsjetio je i na činjenicu da su krajem 1980-ih i početkom 1990-ih iz Italije i Austrije stizali apeli da treba ozbiljno početi sa suzbijanjem zlatne žutice, koje tada još u Hrvatskoj praktički nije bilo.

“Cijela Hrvatska može biti žarište i nema niti jednog vinogradarskog područja u Hrvatskoj koje nije zaraženo. Kojom dinamikom će se ona širiti teško je reći, ali sigurno je da će doći do širenja. Problem fitoplazmoze je u akutnoj fazi i treba provoditi sve mjere; samo njihovim provođenjem imamo šansu”, izjavio je Kozina.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Barač potvrdio je da su u Ministarstvu svjesni ozbiljnosti situacije, a potvrdio je i pripremu Akcijskog plana. Kako je istaknuo, zaključci s ovog skupa pomoći će u izradi i dovršetku Akcijskog plana. Za situaciju je rekao da je ozbiljna, ali da treba biti oprezan s terminom epidemija.

Unatoč pozivu da se s oprezom koristi termin “epidemija” zlatne žutice, vinogradari sa sjeverozapada Hrvatske smatraju da je to područje zemlje zahvatila epidemija i da je u opasnosti od 250 do 300 obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava, obrtnika odnosno vinogradara te oko 1.500 radnika ili sezonaca koji rade kod njih.

“Epidemija je zahvatila sjeverozapadnu Hrvatsku i brzo se širi na ostatak Hrvatske. Ako se hitno ne poduzmu neke mjere, uskoro će cijela Hrvatska biti zaražena”, rekao je Josip Tržec, moderator skupa i voditelj Vinarije Šafran te se zapitao što će biti s oko 3.000  hektara vinograda za koje se pretpostavlja da su zaraženi na sjeverozapadu Hrvatske.

Zlatna žutica je epidemijska bolest vinove loze. Uzročnik je fitoplazma, mikroorganizam kojeg prenosi kukac američki cvrčak. Američki cvrčak se nastanjuje na vinovu lozu, siše njezine sokove i time širi zarazu. Bolest se manifestira začepljenjem cjevčica u stabljici vinove loze, čime se automatski sprječava protok sokova kroz njih. Bolest je prisutna u Hrvatskoj već 20 godina, a u zadnjih 2 do 3 godine poprima epidemijske razmjere.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar predložio je da se pri Ministarstvu poljoprivrede oformi akcijska grupa koja će, uz pomoć struke, raditi na rješavanju tog problema u što kraćem vremenskom roku.

D.B./H