Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / ZSE: Crobexi na najvišim razinama od kraja ožujka 2017. godine, jedino dionicom Zagrebačke banke ostvaren milijunski promet

ZSE: Crobexi na najvišim razinama od kraja ožujka 2017. godine, jedino dionicom Zagrebačke banke ostvaren milijunski promet

Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak su Crobex indeksi izbrisali prošlotjedne gubitke te ponovno ojačali na najviše razine od kraja ožujka 2017. godine, a u fokusu investitora bila je dionica Zagrebačke banke, kojom je jedino ostvaren milijunski promet.

Crobex indeks u ponedjeljak je porastao 0,33 posto, na 2.043 boda, a Crobex10 za 0,49 posto, na 1.213 bodova. Oba indeksa tako su nadoknadila prošlotjedne blage gubitke od 0,01 odnosno 0,17 posto te su ponovno na najvišim razinama od kraja ožujka 2017. godine. 

Među sektorskim indeksima najviše je porastao prehrambeni, za 2,25 posto, dok je najviše pao turistički, za 0,3 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 8,5 milijuna kuna, što je za otprilike 5 milijuna više nego u petak. 

Najveći promet, 1,2 milijuna kuna, ostvaren je dionicom Zagrebačke banke, čija je cijena stagnirala na 67 kuna.

Slijedi dionica Podravke, s prometom od 819 tisuća kuna, a cijena joj je porasla 0,2 posto, na 477 kuna.

Znatniji promet bio je ostvaren i dionicom Končara EI, 650 tisuća kuna, uz stagnaciju njezine cijene na 650 kuna.

Među likvidnijima, najviše je poskupjela dionica Kraša, za 6,88 posto na 855 kuna. Istodobno, najviše je pala cijena dionice Petrokemije, za 3,45 posto, na 56 kuna.

Od važnijih objava, ministar gospodarstva Darko Horvat izjavio je danas da će Đuro Đaković tijekom ovoga tjedna dobiti državno jamstvo. “Đuro Đaković će tijekom ovoga tjedna dobiti državno jamstvo. Siguran sam da financijska injekcija koja je pripremljena i koja je u završnoj fazi realizacije donosi vjetar u leđa Đuri Đakoviću. Nova Uprava s dobavljačima koordinira iznos uplate, odnosno vraćanja duga kako bi se račun mogao odblokirati”, rekao je Horvat uoči Hrvatsko-albanskog gospodarskog foruma održanog u Hrvatskoj gospodarskoj komori.  

Ministar gospodarstva još je krajem prosinca izjavio da je kratkoročno odnosno srednjoročno rješenje za tu slavonskobrodsku tvrtku kreditni aranžman, koji je država spremna pokriti državnim jamstvom, u iznosu od otprilike 150 milijuna kuna. Cijena dionice Đure Đaković grupe danas je oslabila 0,39 posto, na 5,14 kuna.

Od ostalih vijesti, Badel 1862 izvijestio je u ponedjeljak da je glavna skupština dioničara donijela odluku o povlačenju dionica s uređenog tržišta ZSE, a svim dioničarima koji su glasovali protiv te odluke otkupit će se njihove dionice uz pravičnu naknadu i to po prosječnoj cijeni dionica ostvarenoj na Burzi, izračunatoj kao ponderirani prosjek svih cijena ostvarenih u zadnja tri mjeseca prije dana objave poziva na glavnu skupštinu.

Cijena dionice Badela 1862 porasla je 4,4 posto, na 11,8 kuna.

Na domaćem tržištu kapitala danas se trgovalo sa 48 izdanja, pri čemu je njih 18 ostvarilo rast cijene, a 16 pad, dok 14 nije bilježilo cjenovnu promjenu u odnosu na prethodni trgovinski dan.

N.H.

foto: zse

Tagovi: ,