Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / ZSE; Indeksi ojačali oko pola posto, u fokusu dionice Kraša i HT-a

ZSE; Indeksi ojačali oko pola posto, u fokusu dionice Kraša i HT-a

Indeksi Zagrebačke burze u četvrtak su ojačali otprilike pola posto, uz snažan promet, pri čemu se najviše trgovalo dionicama Kraša i HT-a.

Crobex indeks je u četvrtak je porastao 0,62 posto, na 1.891 bod, a Crobex10 za 0,47 posto, na 1.101 bod.

Svi sektorski indeksi bili su na dobitku, a najviše, za 5,57 posto, Crobexnutris.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 19,3 milijuna kuna, što je 5,5 milijuna više nego dan ranije. Uz to u blok transakciji dionicom HT-a ostvareno je još 3,93 milijuna kuna.

Kao i proteklih dana, najlikvidnija je bila dionica Kraša, kojom je ostvareno 8,86 milijuna kuna prometa. Pritom joj je cijena skočila 13,73 posto, na 580 kuna, pa je bila najveća dobitnica.

Ta je dionica u fokusu ulagača od početka tjedna, kada je Mesna industrija braća Pivac najavila ponudu za preuzimanje Kraša. Poručila je da je započela pregovore s Kraš ESOP-om s ciljem uspostavljanja odnosa zajedničkog preuzimanja dionica Kraša. U slučaju da odnos zajedničkog djelovanja iz bilo kojeg razloga otpadne, Pivac i dalje namjerava samostalno objaviti ponudu za preuzimanje dionica Kraša.

S redovnim prometom od 1,68 milijuna kuna slijedi dionica HT-a, kojoj je cijena ostala nepromijenjena, na 160 kuna.

Milijunske promete, od po 1,3 milijuna kuna, imale su još i dvije turističke dionice – Turisthotela i Valamar Rivijere. Pritom je cijena dionice Turisthotela porasla 1,63 posto, na 2.500 kuna, dok je Valamara stagnirala na 36,8 kuna.

Najveća gubitnica bila je dionica Uljanika, s padom cijene za nešto više od 18 posto, na 90 lipa.

Na domaćem tržištu kapitala danas se trgovalo sa 4 dionice, pri čemu je njih 24 ostvarilo rast cijene, a 13 pad, dok 7 nije bilježilo cjenovnu promjenu u odnosu na prethodni trgovinski dan.

P.T./hina

foto: zse