Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / ZSE; U srijedu pad Crobexa za više od 4 posto, najlikvidnija dionica Valamara

ZSE; U srijedu pad Crobexa za više od 4 posto, najlikvidnija dionica Valamara

Na Zagrebačkoj burzi u srijedu su Crobexi potonuli za više od 4 posto, dotaknuvši najniže razine od početka 2016. godine, pri čemu su svi sektori bili na udaru prodaja, a najviše turistički, dok poslodavci traže od Vlade mjere za pomoć zbog epidemije koronavirusa.

Crobex indeks spustio se u srijedu 4,45 posto, na 1.591 bod, što je njegova najniža razina od 21. siječnja 2016. godine. Istodobno, Crobex10 potonuo je 4,36 posto, na 948 bodova, najnižu razinu od 17. ožujka 2016. godine.

Jučer su predstavnici bankara i poslodavaca održali sastanak s potpredsjednikom Vlade i ministrom financija Zdravkom Marićem, na kojem se razmatralo koje bi mjere trebala poduzeti Vlada kako bi se pomoglo poduzećima pogođenima posljedicama koronavirusa.

Marić je nakon sastanka izjavio kako je postignuto suglasje o tomu da je najvažnije pitanje očuvanje radnih mjesta i da treba osigurati i robne tijekove. Kako je rekao, obrisi konkretnih mjera već se vide, a o njima će više riječi biti u nadolazećim danima. 

Ministar gospodarstva Darko Horvat, pak, najavio je danas u Krapini da bi prvi set mjera za pomoć gospodarstvenicima mogao biti poznat početkom idućega tjedna.

U međuvremenu, domaće tržište kapitala i dalje je pod pritiskom prodaja. Oba indeksa od početka tjedna već su u minusu oko 12,5 posto te na putu gubitaka treći tjedan zaredom.

Među sektorskim indeksima, najviše je danas potonuo turistički, za 6,52 posto. Znatne gubitke pretrpjeli su i industrijski sektorski indeks, oslabivši za 5,93 posto te građevinski, za 5,78 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 37,7 milijuna kuna, što je za 10 milijuna manje nego dan ranije. Uz to u blok transkaciji dionicom Atlantic grupe ostvareno je još 2 milijuna kuna.

U redovnom trgovanju najlikvidnija je bila dionica Valamar Rivijere, s prometom od 8,3 milijuna kuna i padom cijene za 7,7 posto, na 24 kune.

Slijedi dionica HT-a s prometom od 5 milijuna kuna i padom cijene za 2,99 posto, na 162 kune.

Dionicom Atlantica, pak, ostvareno je 3,79 milijuna kuna, uz pad njezine cijene za 1,8 posto, na 1.090 kuna.

Većina izdanja danas je zabilježila pad cijene. Od ukupno 56 dionica kojima je trgovano, njih 45 zabilježilo je pad cijene u odnosu na dan ranije, a 7 porast, dok 4 nije zabilježilo cjenovne promjene.

Najveći pad među likvidnijim izdanjima zabilježila je dionica Petrokemije, čija je cijena potonula 19 posto, na 49,8 kuna. Znatne gubitke pretrpjele su i dionice FTB Turizma, za 13,3 posto, na 1.370 kuna te Arena Hospitality grupe, za 12 posto, na 262 kune.

N.H.

foto: novo.hr

Tagovi: , ,