Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / ZSE; Zagrebačka burza jutros pala za 10 posto, HANFA zaustavila trgovanje

ZSE; Zagrebačka burza jutros pala za 10 posto, HANFA zaustavila trgovanje

Hrvatska agencija za nadzor financijskih institucija (Hanfa) u četvrtak je u svrhu zaštite ulagatelja do kraja trgovinskog dana obustavila trgovanje na Zagrebačkoj burzi, nakon pada Crobexa za više od 10 posto. 

Time je privremeni prekid trgovanja produljen na cijeli današnji dan, a nakon što je Zagrebačka burza “zbog izvanredne volatilnosti tržišta” u 9,45 sati privremeno prekinula trgovanje na sat vremena. 

ZSE je trgovanje obustavio nakon što su, pod pritiskom negativnog raspoloženja na svjetskim burzama, Crobex indeksi potonuli više od 10 posto i zaronili na najniže razine od 2009. godine.

Naime, indeksi su od početka trgovanja bili pod snažnim pritiskom pa je do 9,43 sati Crobex indeks potonuo 10,18 posto, na 1.429 bodova, a Crobex10 10,31 posto, na 850 bodova. 

Zbog toga je ZSE obustavila trgovanje na sat vremena, a nešto prije nego što je trebalo početi, trgovanje je do kraja dana obustavljeno temeljem rješenja Hanfe.

Sukladno odredbama Zakona o tržištu kapitala (članak 343. stavak 16.), Hanfa “može rješenjem naložiti burzi da privremeno obustavi trgovanje svim financijskim instrumentima na uređenom tržištu ako za to postoje opravdani razlozi u svrhu zaštite ulagatelja”, podsjeća se u obrazloženju rješenja Hanfe.

Slijedom toga, a “u svrhu zaštite ulagatelja na mjestu trgovanja kojim upravlja Burza”, Hanfa je ocijenila da su ispunjeni uvjeti za primjenu spomenute zakonske odredbe te je odlučila da se trgovanje privremeno obustavi do kraja današnjeg trgovinskog dana. 

Do prekida trgovanja odnosno u nešto manje od dva sata trgovanja redovni promet dionicama je iznosio 8,6 milijuna kuna, a trgovalo se sa 40-ak dionica, pri čemu je dobar dio njih zabilježio dvoznamenkaste padove cijena. 

Do obustave je najveći promet bio ostvaren dionicom Valamar Riviere, 1,4 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena potonula za 14,17 posto, na 20,60 kuna.

I sve su ostale dionice iz turističkog sektora, kojima se jutros trgovalo, zabilježile pad cijene pa je indeks Crobexturist potonuo 9,14 posto.

Turistički je sektor pod pritiskom zbog strahovanja od negativnog utjecaja širenja koronavirusa u svijetu na turističku predsezonu, pa i na samu sezonu.

Tako je i najveći gubitak tijekom jutrošnjeg trgovanja pretrpjela dionica pulske Arena Hospitality grupe, kojoj je cijena potonula za 20,61 posto, na 280 kuna, uz promet nešto veći od 50 tisuća kuna. 

Trgovalo se s još nekoliko turističkih dionica, koje bilježe padove cijena od tri do pet posto – Plave lagune za 3,57 posto, Maistre za 3,91 posto, FTB turizma za 5,11 posto.

Uz dionicu Valamara, promet veći od milijun kuna jutros je imala još samo dionica HT-a, kojoj je cijena pala gotovo 8,95 posto, na 147,50 kuna.

Promete veće od 100 tisuća kuna imalo je još 11 dionica, a sve su izgubile na vrijednosti.

Pritom su po stopama većima od 10 posto potonule cijene Ericssona Nikole Tesle, Optima telekoma, Podravke, AD Plastika, Atlantske plovidbe i povlaštene dionice Adris grupe.

K.N./hina

foto: zse

Tagovi: , ,