Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Ovo je prvi arapski grad u BiH, građanima BiH ulaz zabranjen!

Ovo je prvi arapski grad u BiH, građanima BiH ulaz zabranjen!

Sarajevo Resort Osenik, prvo je naselje zatvorenog tipa u BiH ograđeno visokom ogradom, s privatnim osiguranjem, a svi vlasnici kuća su Arapi.

Trenutno se sastoji od oko 160 kuća i velikim brojem pratećih sadržaja, s velikim jezerom u sredini, a u tijeku je izgradnja novih kuća, piše biznisinfo.ba

Ovaj mali gradić je smješten u Tarčinu, a sada je pust pa je svima koji dođu u određenom terminu dozvoljeno da uđu i obiđu ga. No, tijekom ljeta grad je bio pun Arapa, a Bosnaci nisu mogli ući u njega, osim onih koji u njemu rade, poput konobara, spremačica, osiguranja… Tako će biti i sljedećeg ljeta.

„Vlasnici kuća su Arapi, i oni se ne žele miješati s lokalnim stanovništvom. Oni imaju svoje običaje kada je riječ o oblačenju, ponašanju, obavljanju molitvi itd, i žele da ih u tome itko ometa i čudno ih promatra“, kaže sugovornik biznis.info portala koji je želio ostati anoniman.

Zbog toga je ovaj grad idealan za njih, jer se tu osjećaju kao kod kuće, samo što su svuda voda i zelenilo. Oni će ovdje provoditi ljetne mjesece u ugodnoj klimi, a potom se vraćati u svoje domove.

Kuće stoje od 150 do 160 tisuća eura

Sugovornik ističe da su kuće prodavane po 150 do 160 tisuća eura, a da nisu ni bile nuđene na bh. tržištu, ali da u Kuvajtu, odakle je vlasnik, „nisu silazile s TV-a“.

“Upozorenja na dugoročne štete”

Masovnu navalu Arapa na nekretnine u BiH prof. Duraković je opisao kao “jednu posebnu strategiju čiji se krajnji učinci ne vide sada ali će se vidjeti kada bude prekasno”. “Vjerujem čak da se ovdje radi o nekoj vrsti projekta”, napisao je akademik Duraković, profesor arapskog jezika i književnosti.

Njegovo upozorenje uslijedilo je neposredno nakon što je Služba za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti BiH počela provjere poslovanja tvrtki koje se pojavljuju kao kupci zemljišta.

Državljani arapskih zemalja nemaju mogućnost izravne kupnje nekretnina u BiH no ta je zakonska zapreka “riješena” tako što to u njihovo ime čine ovlaštene tvrtke koje raspolažu milijunima eura.

Sugovornik ističe da je jedna od mogućnosti da se umjesto prodajnog ugovora potpiše ugovor o iznajmljivanju na deset godina, koji će kasnije biti iznova produljen.

D.B.

foto: biznisinfo.ba