Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti/zdravlje i ljepota / 7 pravila da prestanete brinuti o stvarima koje ne možete kontrolirati

7 pravila da prestanete brinuti o stvarima koje ne možete kontrolirati

Većina vašeg stresa dolazi izravno od načina na koji razmišljate, a ne od načina na koji zapravo živite život. Ako samo prilagodite svoj stav, nestat će sav dodatni stres.

Briga je nešto što najviše pridonosi našoj patnji. Brinemo se zbog prošlosti, brinemo zbog budućnosti i zaboravljamo jedinu stvar koja doista postoji, a to je sadašnji trenutak. Dok se brinemo, rastežemo se između prošlosti i budućnosti i bezbroj mogućih i vrlo nevjerojatnih budućnosti. Živimo svugdje, ali jedino smo u sadašnjosti doista živi.

Stoga, koja je svrha zabrinutosti? Zašto postoji zabrinutost ako je to nešto što nam donosi stres, stvara puno patnje i zasljepljuje nas da ne vidimo sadašnjost? Zašto se brinemo?

Baš kao i svaka druga naizgled negativna emocija i mentalno stanje, ono što mi zovemo zabrinutošću, samo je upaljena inačica njezine prirodnosti. I to se događa jer se osjećamo nemoćno.

Imamo mogućnost biti oprezni i predvidjeti moguću opasnost. Ovo mentalno stanje pomoglo nam je da preživimo i razvijemo se u onu osobu kakva smo danas. Ali to ne znači da je to naše standardno stanje, prenosi atma.hr

Postoje stvari koje ne možemo kontrolirati u životu i ta realizacija čini da se osjećamo nemoćno, stoga zaboravljamo jedinu stvarnu moć koju imamo, moć da napravimo razliku u sadašnjosti.

Živimo u stanju budnosti, uvijek očekujući opasnost, te osjećamo da nemamo moć nad stvarima koje ne možemo kontrolirati. Ova dva stanja se međusobno zbrajaju i nastaje zabrinutost. I to je petlja.

Pa kako možemo prestati biti toliko zabrinuti? Kako smanjiti intenzitet zabrinutosti i prestati toliko biti u stresu? Evo nekih pravila koja biste trebali slijediti, što će vam pomoći da prestanete toliko brinuti.

7 pravila koja biste trebali slijediti kako biste se prestali brinuti
1) Uvijek možete kontrolirati svoju reakciju

Ne možete kontrolirati sve što vas okružuje, ali zapravo možete kontrolirati način na koji reagirate.

Najvažnija snaga je u vašoj reakciji.

2) Trebali biste prihvatiti mogućnost problema

Ne biste trebali brinuti hoće li doći do problema. Trebali biste prihvatiti mogućnost da postoje problemi, tako da ih možete jasnije sagledati i poduzeti mjere predostrožnosti ako je potrebno.

U vašem će životu biti mnogo problema i uspjet ćete ih riješiti, ali briga o tome hoćete li imati problema stvara samo još jedan nepotrebni problem.

3) Možete kontrolirati samo sadašnjost

Ako se previše brinete o tome što se može dogoditi i ako previše dugo razmišljate o tome što bi moglo biti, zanemarit ćete i potpuno propustiti ono što jest. Trebali biste shvatiti da je zabrinutost zloupotreba vaše nevjerojatne kreativne energije.

Umjesto da zamišljate najbolje, pokušajte to izrezati iz sadašnjeg trenutka. To je jedini trenutak u kojem možete ikada napraviti razliku, a zabrinutost odnosi jedinu pravu moć koju imate.

4) Možete napraviti promjenu u sadašnjosti

Danas je mjesto gdje ćete napraviti svoj vlastiti izbor. Dakle, danas biste trebali odabrati milost umjesto nestrpljivosti, ljepotu umjesto negativnosti, prisutnost umjesto panike i tako dalje.

Najbolji način na koji možete prestati brinuti jest doći u sadašnjost.

5) Uvijek možete napredovati

Ne postoji apsolutno ništa vezano za sadašnju situaciju u kojoj se nalazite, čak ni oni aspekti koje ne možete kontrolirati, što vas može spriječiti da napredujete, korak po korak.

6) Još ste ovdje

Još ste živi i još uvijek dišete, stoga biste tako trebali postupati. Trebali biste otpustiti ono što nije u redu i iskoristiti ono što je ispravno. Također, učinite da se stvari dogode, a zatim dopustite da se dogode.

Trebate naučiti, prihvatiti, istraživati, stvarati i doživjeti svaki pojedini dan, korak po korak.

7) Možete izvući najbolje iz stvari koje se događaju

Uvijek možete očistiti svoj um i napraviti bolji izbor. Uvijek možete duboko udahnuti i filtrirati negativnost. Budite svjesni.

Duboko dišite, jer se naposljetku najbolje stvari događaju ljudima koji izvuku najbolje iz situacije koju im život servira.

novo.hr

foto: pixabay

Tagovi: ,