Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / AT&T ponudio za Time Warner 85 mlrd dolara, nastaje telekom-medijski div?

AT&T ponudio za Time Warner 85 mlrd dolara, nastaje telekom-medijski div?

Telekomunikacijska kompanija AT&T objavila je u subotu da je ponudila 85,4 milijarde dolara za kupnju medijskog konglomerata Time Warnera, što bi bilo najveće preuzimanje u svijetu u ovoj godini i čime bi nastao telekomunikacijsko-medijski div.

Ako regulatori tržišta odobre preuzimanje, AT&T zadobio bi kontrolu nad Time Warnerom, vlasnikom kabelskog kanala HBO, informativne mreže CNN, filmskog studija Warner Bros i mnoge druge medijske imovine.

AT&T ponudio je za kupnju Time Warnera 107,5 dolara po dionici, dio u gotovini, a dio u dionicama, i poručio da okončanje tog preuzimanja očekuje do kraja 2017. godine.

Telekomunikacijske tvrtke posljednjih godina ulaze u medijsko poslovanje kako bi proširile područje djelovanja i došle do vrijednog sadržaja.

Tako je, primjerice, Comcast Corp preuzeo NBCUniversal i DreamWork Animation, zadobivši tako veliku moć kojom kontrolira ne samo kako se proizvode televizijski sadržaji i filmovi nego i putove tih sadržaja do gledatelja.

Vlasništvo nad većim sadržajem daje kabelskim i telekom kompanijama veću prednost, s obzirom da korisnici traže manje, izabrane kabelske sadržaje ili ih gledaju online.

AT&T, koji prodaje mobilne telefone i širokopojasne usluge, agresivno se širi i nastoji postati moćna medijska kuća. Lani je kupio televizijsku kuću DIRECTV za 48,5 milijardi dolara.

Time Warner je odbio prije dvije godine ponudu za preuzimanje od strane Twenty-First Century Foxa, vrijednu 80 milijardi dolara, no analitičari smatraju da je poslovodstvo te kompanije sada pristalo na ponudu AT&T-a zbog brzog tempa konsolidacije u medijskom sektoru, kao i zbog toga što Time Warnerova dva velika konkurenta, Viacom i CBS, razmatraju mogućnost spajanja.

Ponuda AT&T-a nije prošla bez reakcije iz političkih krugova. Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump poručio je da bi spriječio spajanje AT&T i Time Warnera jer smatra da se time stvara struktura moći opasna za demokraciju.

Brian Fallon, glasnogovornik demokratske kandidatkinje za Bijelu kuću Hillary Clinton, poručio je, pak, da to preuzimanje otvara puno pitanja i izaziva zabrinutost, ali da je potrebno još puno informacija o tome prije nego što se mogu donijeti zaključci.

Senator Bernie Sanders, bivši protivnik Clinton za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, poručio je, pak, da bi vlasti trebale zaustaviti to preuzimanje jer bi ono značilo više cijene i manji izbor za korisnike.

No, ministarstvo pravosuđa, a ne predsjednik SAD-a, ima mogućnost spriječiti takva preuzimanja, ako ocijeni da takvi sporazumi krše zakone protiv monopola. Glasnogovornik tog ministarstva odbio je komentirati ponudu AT&T-a.

Uzbuđenje na političkoj i medijskoj sceni ne čudi, s obzirom na moć tih dviju kompanija.

AT&T, koji nudi širokopojasne usluge, imao je krajem lipnja oko 142 milijuna bežičnih pretplatnika u Sjevernoj Americi i oko 38 milijuna video pretplatnika preko DIRECTV-a i njegovih drugih usluga.

Time Warner, pak, igra vodeću ulogu u proizvodnji filmova, TV programa i video igara. Samo njegov kabelski kanal HBO ima više od 130 milijuna pretplatnika.

AT&T-ovim preuzimanjem Time Warnera nastao bi telekomunikacijsko-medijski div vrijedan više od 300 milijardi dolara, s obzirom da tržišna vrijednost AT&T-a doseže gotovo 240 milijardi.

D.B./H

Tagovi: ,