auto-moto

Home / auto-moto/Poslovne vijesti/turizam / Autocestama za vikend prošlo 40 posto više vozila nego lani, prihod od cestarina 46,5 milijuna kuna

Autocestama za vikend prošlo 40 posto više vozila nego lani, prihod od cestarina 46,5 milijuna kuna

Autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) proteklog je vikenda prošlo gotovo 843 tisuće vozila ili 39 posto više nego u isto vrijeme prošle godine, što je pratio i porast prihoda od naplaćene cestarine, od 41 posto, izvijestili su u ponedjeljak iz HAC-a.

Prihod od naplaćene cestarine iznosio je tijekom proteklog vikenda, od 23. do 25. srpnja, nešto više od 46,5 milijuna kuna (bez PDV-a), kažu iz HAC-a.

U usporedbi s istim vikendom u srpnju prošle godine, ovog proteklog na autocestama HAC-a bilo je oko 136 tisuća vozila više i oko 13,5 milijuna kuna više naplaćene cestarine.

Ako se taj vikend usporedi s istim vikendom u rekordnoj 2019., podaci HAC-a pokazuju da je ove godine u tom vikendu bilo tek tri posto manje vozila, a naplaćene cestarine za osam posto manje, pri čemu ove godine zbog pandemije nema sezonskih (ljetnih) viših cijena cestarine, dok ih je u ljetu 2019. bilo.

Iako je zabilježen sveukupno manji promet u odnosu na 2019., zanimljivo je da je na pojedinim autocestama zabilježen i veći promet nego u istom vikendu 2019. Tako je na autocesti A1 bilo gotovo 2 posto više vozila, na A3 i A6 po 2,5 posto više vozila, a na autocesti A4 3 posto više vozila nego u ljetu 2019.”, ističu iz HAC-a.

T.R./H

foto: arh.nh