Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Bivši čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač otišao s današnjeg ročišta

Bivši čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač otišao s današnjeg ročišta

Na županijskom sudu u Zagrebu danas je nastavljeno suđenje bivšem čakovečkom gradonačelniku Stjepanu Kovaču i policajcu Mariju Severu kojeg se tereti da mu je pomogao inscenirati prijetnje uoči lokalnih izbora, piše Index. Radi se o slučaju iz 2021. godine, kada je Kovač zbog navodnih prijetnji plakao na konferenciji za medije u Čakovcu, a tom ga je prilikom grleći tješio Peđa Grbin.

Ista optužnica tereti Severa da je, osim što je pokrenuo istragu zbog prijetnji znajući da su lažne, otkrivao informacije iz istrage osumnjičenima nelegalnu trgovine rabljenim automobilima. Na ročištu se najprije pojavio samo Kovač, bez Severa, koji je rekao kako nije znao da treba doći pa je propustio ispitivanje prvog svjedoka.

Bivši je čakovečki gradonačelnik tako sjedio u sudnici tijekom ispitivanja jednog od svjedoka nakon čega je otišao zbog, kako kaže, poslovnih obveza. Kovač nije ostao na saslušanju ostalih svjedoka, od kojih je jedan svjedočio po točki optužnice po kojoj je i on optužen, iako ga je sudac upozorio da bi bilo bolje da ostane. “Nisam presretan zbog vaše odluke, vaša su prava da postavljate pitanja i primjedbe, ako vam se bilo što ne svidi, da možete to kontrolirati”, upozorio je sudac Kovača.

Kriminalist: Sever je insinuirao da informacije otkriva načelnik policije

Prvo su ispitani svjedoci u vezi s prvom točkom optužnice, onom za odavanje informacija iz istrage upletenim u prodaju rabljenih auta.

Najzanimljiviji je bio iskaz specijalista kriminalistike koji je radio na slučaju, a koji je rekao da su on i još neki kolege sumnjali kako upravo Sever otkriva optuženima informacije iz istrage te da su za to imali validne razloge. Rekao je kako je Sever jednom od kriminalista čak sugerirao da informacije cure od načelnika PU međimurske, te da mu je rekao kako je to saznao od konobara iz jednog cafe bara, što je bio dodatni razlog za sumnju. 

“I sam odlazim u taj cafe bar i nikada tamo nisam vidio niti jednog muškog konobara”, rekao je svjedok kriminalist. Također je rekao da mu je sumnjivo bilo što su I. Ž., vlasnik firme za prodaju rabljenih automobila, i njegova izvanbračna supruga i zaposlenica firme K. V., na jutro uhićenja bili spremni i dotjerani, a iz prisluškivanja su saznali kako inače nemaju običaj ustajanja tako rano.

Ispitana je i K. V., a tužiteljicu je zanimalo je li znala kada će biti uhićena, na što je odgovorila da je sumnjala na to. “I. Ž. mi je dan ranije rekao za uhićenje, ali nije mi rekao tko dolazi niti kada. Nisam ga pitala odakle mu ta informacija. Nisam bila sigurna hoće li se to dogoditi, sumnjala sam jer se o tome pričalo i ranije, ali nisam bila sigurna je li točno”, rekla je.

Tužiteljicu je još zanimalo jesu li tog jutra bili spremni kada su policajci došli ili su se trebali spremati nakon što su im pozvonili na vrata. “To jutro kada su došli policajci spremili smo se za posao kao i obično”, odgovorila je K. V.

Svjedok: Sever je nekoliko puta požurivao Kovačev slučaj

Posljednji je ispitan kriminalist koji je radio na slučaju prijetnji bivšem gradonačelniku Kovaču. Kazao da je Sever bio vođa grupe za kibernetiku te da su u to vrijeme radili zajedno. Dodao je da je tek nakon podnošenja prijave protiv Severa i Kovača saznao da je Kovač došao prijaviti nepoznatog počinitelja zbog klevete te da su ga iz policije uputili da podnese privatnu tužbu, a da je nakon toga podnio prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog prijetnji kako bi se utvrdilo tko ga to navodno kleveće.

“Za vrijeme rada na predmetu Sever mi je u više navrata rekao da ga Stjepan Kovač zove i raspituje se u kojoj je predmet fazi, govorio je da ga Kovač forsira da se predmet čim prije riješi, a to je znao govoriti i na redovnim sastancima koji su se svakog jutra odvijali”, rekao je svjedok.

Kazao je i da je on čim je dobio slučaj pokrenuo određene dokazne radnje i uspio saznati čiji je telefonski broj koji stoji iza klevetanja Kovača, no da se njegovi nadređeni u tom trenutku nisu žurili s uhićenjem te osobe.

Točke optužnice

Optužnica u kojoj je prvookrivljeni Mario Sever, drugookrivljeni Stjepan Kovač i trećeokrivljeni Damir Ledenčan ima dvije točke. Prva tereti Severa da je kao policajac zaposlen u PU Međimurskoj otkrivao informacije iz istrage koja se provodila nad devet osoba zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja.

Sever je, tvrde tužitelji, ekipi okupljenoj trgovine rabljenim automobilima u vlasništvu I. Ž. rekao da ih istražitelji prisluškuju i snimaju im razgovore te da se nad njima provode druge dokazne radnje. I. Ž. i G. Š., jedan od uključenih u trgovinu automobilima, su zatim uništili dio dokaza koji ih povezuje s kriminalnim radnjama, a I. Ž. je prije uhićenja sakrio i dio skupocjenih vozila obuhvaćenih istragom kako bi ih mogao nesmetano prodati, dok su istražitelji naišli samo na jeftinije aute tipa Renault Megane, podsjeća Index.

Dogovorili se da će poslati lažne prijetnje Kovaču

U drugoj se točci Sever tereti da je pokrenuo kazneni postupak protiv nepoznatog počinitelja, nakon što je Kovač došao prijaviti internetsku stranicu koja ga kleveće tvrdeći da mu umanjuje šanse na izborima, a policija ga je uputila na privatnu tužbu.

Kako bi pod svaku cijenu saznao tko je pokrenuo stranicu “stjepankotac.icu”, optuženi se trojac dogovorio da će Ledenčan Kovaču s mobitela poslati prijeteće poruke u kojima se insinuira da ih šalje osoba iza spomenute stranice, a Sever će tada pokrenuti kazneni progon osobe iza te stranice.

Ledenčan je zatim Kovaču poslao poruke sljedećeg sadržaja: „De si bre p***, još si živ. Čujem da si bio na policiji. Neće niko da te sluša jer svi znaju da si najveći lopov u Čakovcu. „Vidim da si pisao na moj 092/407-2920. Nisi valjda mislio da ću ti se javiti. Došao je i tvoj kraj.” „Pokušo sam normalnim putem da ukažem na tvoj lopovluk. Skidam rukavice. Tvoje vrijeme je prošlo. Neće vise biti 10 posto”. „Stjepankotac.icu vise nije potreban.”„Ubit ću te ko zadnjeg kera. Tvoja nezaposlena žena će uskoro biti udovica.” i „Ti si mrtav čovjek.”

Nakon tih poruka pokrenuta je istraga i otkriveno je tko je stajao iza stranice koja je navodno klevetala Kovača, a on je zatim zahtijevao od načelnika i zamjenika PU međimurske da se čim prije podnese kaznena prijava protiv te osobe kako bi se mogla objaviti prije lokalnih izbora.

Novo.hr

foto: fah