auto-moto

Home / auto-moto/Poslovne vijesti / Hrvatski i slovenski prijevoznici upozoravaju na preduga čekanja na graničnim prijelazima

Hrvatski i slovenski prijevoznici upozoravaju na preduga čekanja na graničnim prijelazima

Zbog neusklađenosti rada nadzornih tijela često dolazi do nerazumno dugih rokova čekanja teretnih vozila i autobusa na graničnim prijelazima, što uzrokuje veliku gospodarsku štetu, upozorila su u petak udruženja hrvatskih i slovenskih prijevoznika.
 

Odjel za promet Obrtno-poduzetničke komore Slovenije (OZS) i Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika (UHCP) stoga su u priopćenju sa zajedničkog sastanka zatražili uklanjanje zastoja na graničnim prijelazima i uspostavu novih pravila u cestovnom prometu.

Predsjednik slovenskog udruženja Peter Pišek, čija se izjava prenosi u priopćenju, ističe da su predugi rokovi čekanja osobito problematični početkom tjedna, kada se na prijelaz granice čeka i po deset sati.

S obzirom da vozači imaju strogo određeno radno vrijeme, taj dan kada čekaju na prijelaza granice više ne mogu nastaviti sa svojim radom, jer razdoblje radnog vremena istekne zbog čekanja. Zbog toga čekanja na granicama uzrokuju veliku gospodarsku štetu”, upozorava Pišek.

U priopćenju se ističe i da prijevoznici iz obje zemlje već dulje vremena inzistiraju na što hitnijem sazivanju mješovite slovensko-hrvatske komisije za područje cestovnog prijevoza, a u čijem radu bi trebali sudjelovati i predstavnici policije obje države.

Smatraju da je zadatak mješovite komisije da u što kraćem roku odredi deset graničnih prijelaza preko kojih će se odvijati tranzitni promet između Slovenije i Hrvatske bez ikakvih smetnji i ograničenja. No, dodaju, sastanak te komisije je iz nepoznatih razloga odgođen već nekoliko puta.

Hrvatski i slovenski prijevoznici zahtijevaju i uspostavu novih pravila na području cestovnog prijevoza.

Napominju, naime, da je Europska unija za uređenje jedinstvenog tržišta međunarodnog cestovnog prijevoza pripremila niz prijedloga izmjene legislative unutar Mobility Package I – paketa mjera za mobilnost. 

Rasprava o predloženim novim pravilima je postala političko pitanje te je prouzročila podjelu država na dva dijela. Slovenski i hrvatski prijevoznici su istoga stajališta kao i druge manje države”, navodi se u priopćenju. 

N.H.

foto: novo.hr

Tagovi: