gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / Hrvatski proizvođači na sajmu maslinovog ulja u Trstu

Hrvatski proizvođači na sajmu maslinovog ulja u Trstu

Na međunarodnom sajmu maslinovog ulja ‘Olio Capitale 2019’ u Trstu, koji se održava od 15. do 18. ožujka, u organizaciji HGK nastupaju tvrtke Bilaja, Kapronca, Vergal – Laguna Novigrad te Udruga Agroturist iz Vodnjana koja okuplja 350 proizvođača.

Hrvatska je u posljednjih desetak godina značajno ulagala u kvalitetu, podizanje svijesti o važnosti upotrebe maslinovog ulja te zaštiti proizvoda, istaknuo je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević napominjući kako postoji značajan potencijal u obnovi starih maslinika i podizanju novih nasada osobito zbog rasta turističke potrošnje.

Spajanje tradicije proizvodnje i ulaganja u kvalitetu ulja i agroturizam, kako navode iz HGK, pridonijeli su da se hrvatska maslinova ulja sve više prepoznaju kao vrhunska i predstavljaju sam vrh svjetske kvalitete.

Tvrtka Bilaja posljednjih deset godina nije preskočila niti jedan Olipo Capitale, a da im su im se nastupi na sajmovima isplatiti govori podatak da 50 posto svoje proizvodnje izvoze.

”Pretežno izvozimo u zemlje EU, a imamo izvoz i u Azijske zemlje, Kinu i Japan,” kazao je direktor tvrtke Ivica Miljak navodeći kako mogu konkurirati na hrvatskom i tržištu EU jer imaju jedinstvenu autohtonu sortu oblica koja uspijeva isključivo u Dalmaciji.

Iz Udruge “Agroturist” ističu kako je nastup na sajmu izuzetna prilika za promociju vodnjanskih maslinara na talijanskom i međunarodnom tržištu.

Iz HGK u priopćenju navode da tržište maslinovog ulja i maslina u posljednjih deset godina karakterizira promjenjiva proizvodnja (30.000 do 50.000 tona maslina) te značajan uvoz.

Uvoz maslinovog ulja u Hrvatsku unazad nekoliko godina je u porastu te iznosi gotovo 4.000 tona što je gotovo 50 posto ukupne potrošnje maslinovog ulja, navodi se u priopćenju.

N.H.

foto: shutterstock

Tagovi: ,