gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / Jabuke prve označene znakom “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”

Jabuke prve označene znakom “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”

U Distributivnom centru za voće i povrće u Vukovini u utorak su prvi proizvodi, jabuke proizvođača PZ Jabuka HR, označene znakom „Dokazana kvaliteta–Hrvatska“ te su spremne za tržište, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede. 

Putem jedinstvene oznake na poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima koji nose znak „Dokazana kvaliteta – Hrvatska” potrošač će biti informiran da kupuje domaći proizvod dodane vrijednosti, provjerene kvalitete, odnosno kako je upravo Hrvatska zemlja podrijetla glavnog sastojka te ujedno i zemlja gdje je taj proizvod proizveden ili prerađen.

U taj nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda mogu se uključiti svi sektori odnosno sektor proizvodnje i prerade mlijeka, proizvodnje i prerade mesa, proizvodnje i prerade voća i povrća, proizvodnje meda, proizvodnje jaja, proizvodnje i prerade uljarica, prerade maslina, te proizvodnje brašna i šećera, navode iz Ministarstva.

Prva oznaka Dokazana kvaliteta dodijeljena je upravo za sektor voća, čestitam podnositelju zahtjeva Hrvatskoj voćarskoj zajednici te proizvođačima jabuka okupljenih u uspješnu PZ Jabuka HR. U procesu priznavanja je i oznaka Dokazana kvaliteta za konzumna jaja, a specifikacija za povrće je krajem kolovoza upućena na notifikaciju u Europsku komisiju”, rekla je ministrica poljoprivreda Marija Vučković.

 Kako je dodala, u taj nacionalni sustav se mogu uključiti svi sektori te izrazila uvjerenje da će to naići na plodno tlo kod proizvođača jer će oznaka Dokazana kvaliteta – Hrvatska proizvođačima omogućiti bolji plasman na tržištu proizvoda dodane vrijednosti, a potrošačima garantirano domaći proizvod.

“Dodatno ćemo ovaj sektor osnažiti izgradnjom i opremanjem logističko-distribucijskih centara za koje smo putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti predvidjeli 616 milijuna kuna”, izjavila je Vučković.

 Znakom Dokazana kvaliteta s naznakom države mogu se označiti samo poljoprivredni i prehrambeni proizvodi za koje je izdana Potvrda o sukladnosti i kod kojih država na znaku označava zemlju gdje je taj proizvod proizveden ili prerađen, a ista je kao i zemlja podrijetla glavnog sastojka.

 Također, oznakom Dokazana kvaliteta bez naznake države mogu se označiti samo poljoprivredni i prehrambeni proizvodi za koje je izdana Potvrda o sukladnosti i kod kojih zemlja u kojoj su proizvedeni ili prerađeni nije ista kao i zemlja podrijetla glavnog sastojka. Znak „Dokazana kvaliteta” na ambalaži i proizvodima mora se nalaziti u glavnom vidnom polju, navode još iz Ministarstva.

N.H.

foto: novo.hr