gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / Meksiko kukuruzom uzvraća udarac Trumpu i SAD-u!

Meksiko kukuruzom uzvraća udarac Trumpu i SAD-u!

Poznati su stavovi novog američkog predsjednika Donalda Trumpa o odnosima s Meksikom, a posebno o tome kako im Meksiko ‘krade’ radna mjesta u auto i ostaloj industriji, jer kompanije investiraju u Meksiko zbog nižih troškova proizvodnje. No, očito su Meksikanci odlučili udariti natrag tamo gdje najviše boli. Po džepu.

Meksiko je trenutno jedan od najvećih kupaca američkog kukuruza, piše cnn.com. Tu činjenicu odlučio je ovih dana iskoristiti meksički senator Armando Rios Piter, koji vodi Odbor za vanjske poslove, uvođenjem zakona po kojem će Meksiko nadalje kupovati žito iz Brazila i Argentine, umjesto iz SAD-a.

To je jedan od prvih mogućih konkretnih poteza iz Meksika kojima će odgovoriti na Trumpove, ponajprije ekonomske, prijetnje toj zemlji.

Stav o prestanku uvoza kukuruza iz SAD-a i okretanju prema južnoameričkom tržištu senator Rios Piter izrekao je CNN-ovoj reporterki na prosvjedima protiv Trumpove politike u Meksiko Cityu. Dodao je da je to dobar način za pokazati da neprijateljski odnos ima negativne posljedice te se nada da će se takav odnos promijeniti.

Stručnjaci kažu da će ovaj zakon imati snažne posljedice na američke poljoprivrednike. To potvrđuje i podatak da su američki poljoprivrednici u 2015. (zadnje dostupni podaci) izvezli u Meksiko kukuruza u vrijednosti 2,4 milijarde dolara. Godinu dana nakon sklapanja NAFTA-e (sporazum o slobodnoj trgovini između Kanade, SAD-a i Meksika) 1995., američki izvoz kukuruza u Meksiko iznosio je samo 391 milijun dolara.

Jedan od Trumpovih zahtjeva bilo je i ponovno preispitivanje sporazuma o slobodnoj trgovini. Prijetio je da će Amerika izaći iz NAFTA-e ukoliko se ne usvoje njegovi zahtjevi, no vidjet ćemo kako će se sada stvari odvijati, nakon što su i Meksikanci pokazali da mogu nanijeti veliku financijsku štetu bogatijem susjedu.

Dragan Bacinger

foto: mexperience.com

Tagovi: , , ,