Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/zdravlje i ljepota / Na Bundeku otvoren 54. Floraart, međunarodna izložba cvijeća

Na Bundeku otvoren 54. Floraart, međunarodna izložba cvijeća

Međunarodna izložba cvijeća i jedan od najvećih hortikulturnih događaja u ovom dijelu Europe – 54. Floraart svečano je otvoren u četvrtak na jezeru Bundek, gdje je istaknuto da se izložbom naglašava i važnost njegovanja višestoljetne tradicije zagrebačke vrtne i perivojne umjetnosti.

Igor Toljan, voditelj podružnice Zagrebačkog holdinga ‘Zrinjevca’, poručio je kako se Zrinjevac dokazao kao njegovatelj najviše razine hortikulturne djelatnosti, ali i u očuvanju povijesti. Kazao je da izložba jasno naglašava važnost njegovanja višestoljetne tradicije zagrebačke vrtne i perivojne umjetnosti.

“Izložba živi sa svojim gradom ostavljajući duboki trag. I ove godine, uvijek osebujna, učvršćuje svoj status”, rekao je.

Za više od 300.000 posjetitelja, koliko ih organizator očekuje tijekom izložbe, radnici Zrinjevca postavili su više od stotinu tisuća cvjetova koji će ukrašavati zagrebački Bundek.
Postavljeni su jedinstveno projektirani cvjetnjaci, posađeno oko 125.000 ljetnica, a sudionici na izložbi imaju priliku prikazati svoje ideje, kako posjetiteljima, tako i žiriju koji će dodijeliti festivalske nagrade.

Od 9 do 21 sat posjetitelji će osim u cvijeću moći uživati u raznim predavanjima, radionicama i promocijama. Floragrad, program za najmlađe, će kroz radionice, predstave i igru poučavati o važnosti botanike, biologije, ekologije i biljno-životinjskog svijeta. Tijekom trajanja sajma na Bundeku će se održavati glazbeni program. Građanima je osiguran prijevoz turističkim vlakićem na području Bundeka te besplatna autobusna linija Trg Mažuranića – Bundek, sa stajalištem kod Botaničkog vrta.

Otvaranje Floraarta obilježeno je i prosvjedom stanovnika zagrebačkog naselja Petruševac. Oni su, zbog doseljavanja Roma u njihovo susjedstvo, na otvorenju festivala cvijeća prosvjedovali istaknuvši transparente na kojima je, među ostalim, stajalo “Poglavico, ne želimo živjeti u rezervatu”.

P.T./hina

foto: Floraart