Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / Najvećoj kompaniji Google-a porasli i prihodi i profit, najviše zbog oglašavanja

Najvećoj kompaniji Google-a porasli i prihodi i profit, najviše zbog oglašavanja

Alphabet je u proteklom tromjesečju ostvario rast prihoda za 20 posto na godišnjoj razini, na 22,45 milijardi dolara, dok je dobit te krovne kompanije Googlea skočila 27 posto, što se zahvaljuje rastu oglašavanja.

Prema poslovnom izvješću objavljenom u četvrtak, čista dobit Alphabeta dosegnula je u drugom kvartalu ove godine 5,06 milijardi dolara, dok je u istom lanjskom razdoblju iznosila 3,98 milijardi.

Snažan rast prihoda i dobiti zahvaljuje se rastu prihoda Googlea od oglašavanja, koji čine 89 posto ukupnih prihoda tog tehnološkog diva.

Prihodi Googlea od oglašavanja porasli su u proteklom tromjesečju 18 posto, na 19,82 milijarde dolara, pri čemu je broj oglasa, ili plaćenih ‘klikova’, skočio za 33 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Premda je prosječna cijena online oglašavanja, ili trošak po ‘kliku’, ponovno zabilježila pad, za 11 posto u odnosu na pad od 7 posto u prethodnom kvartalu, analitičari kažu da rezultati pokazuju da se Alphabet dobro nosi sa žestokom konkurencijom Facebooka na tržištu mobilnog i video oglašavanja, koje snažno raste jer su oglašivači spremni dobro platiti za nekoliko sekundi pažnje ciljanih gledatelja sadržaja.

Cijena oglašavanja pada zbog toga što se korisnici prebacuju sa stolnih na mobilne uređaje, a kako je u tom području prostor ograničen, na mobilnim je uređajima oglašavanje jeftinije.

“Zabilježili smo sjajan kvartal. Mobilno pretraživanje i video potaknuli su naše prihode od oglašavanja, a napredak je ostvaren i u novom poslovanju Googlea i ‘Other Betsa'”, poručila je u priopćenju Ruth Porat, financijska direktorica Alphabeta.

Osim samog Googlea, koji obuhvaća internetsku tražilicu i YouTube, i ostali poslovni dijelovi Alphabeta, koji uključuju druge online servise i projekte u eksperimentalnoj fazi, bilježe poboljšanja.

Gubitak tzv. ‘Other Bets’ poslovne jedinice Alphabeta u proteklom je tromjesečju iznosio 865 milijuna dolara, što je posljedica velikih ulaganja u nove projekte. No, u istom lanjskom razdoblju gubitak je iznosio 980 milijuna dolara.

Prihodi tog segmenta Alphabeta porasli su, pak, u proteklom tromjesečju na 197 milijuna dolara, s lanjskih 141 milijun, a porasli su, za 38 posto na godišnjoj razini, i prihodi tvrtke od ‘cloud’ poslovanja.

Zahvaljujući boljim poslovnim rezultatima nego što su analitičari očekivali, cijena dionice Alphabeta porasla je u četvrtak u produženom trgovanju na Wall Streetu za otprilike 2 posto.

D.B./H

foto: wikipedia.org