gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / Pojava influence ptica na farmi purana u općini Oriovac

Pojava influence ptica na farmi purana u općini Oriovac

Ministarstvo poljoprivrede u srijedu je izvijestio da je na farmi purana u općini Oriovac, u Brodsko-posavskoj županiji, utvrđena influenca ptica te je Državni objekt naredio provedbu mjera za sprječavanje daljnjeg širenja i za kontrolu bolesti. 

“Nakon što je 14. studenog 2023. godine Ministarstvo poljoprivrede od ovlaštene veterinarske organizacije zaprimilo prijavu sumnje na influencu ptica zbog zamijećenog povećanog uginuća životinja na objektu s tovnim puranima smještenom na području Brodsko-posavske županije (Općina Oriovac) veterinari su proveli uzorkovanje životinja, a preliminarnim laboratorijskim izvješćem danas je utvrđena influenca ptica (određivanje H i N podtipa virusa kao i nisko i/ili visokopatogenosti je u tijeku)”, navodi se u priopćenju.

Državni inspektorat je na tom objektu naredio provedbu mjera sa svrhom sprječavanja daljnjeg širenja i kontrole bolesti u skladu s Provedbenom Uredbom (EU) 2020/687, a koja uključuje stavljanje objekta pod službeni nadzor, zabranu premještanja životinja s i na gospodarstvo i druge mjere.

“Sukladno europskoj legislativi, a zbog epidemioloških pokazatelja koji upućuju da se radi o visokopatogenoj influenci ptica, u narednim danima će se provesti preventivno usmrćivanje prijemljivih životinja (purana)”, kažu u Ministarstvu.

Influenca ptica je vrlo kontagiozna virusna bolesti peradi i drugih ptica koju uzrokuje tip A virusa influence. Može se manifestirati na različite načine, ovisno uglavnom o sposobnosti virusa da uzrokuju bolesti (patogenost) i na pogođene vrste. Od domaće peradi najčešće obolijevaju kokoši i purani, a  kod pataka i gusaka razviju se blagi simptomi bolesti. Divlje ptice koje žive uz vodu, poglavito divlje patke, prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znakove oboljenja te stoga predstavljaju rezervoar virusa i glavnu opasnost za širenje bolesti na domaću perad, objašnjavaju iz resora poljoprivrede.

Podsjećaju da je u Hrvatskoj na snazi Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske (Narodne novine, br. 52/23 i 72/23) kojom se propisuje obvezno držanje peradi u ograđenim prostorima na način da je onemogućen svaki kontakt s divljim pticama te ostale mjere koje za cilj imaju sprječavanje pojave bolesti.

Kao znakove karakteristične za tu bolest izdvajaju iznenadna uginuća peradi bez kliničkih znakova bolesti; potištenost; nakostriješenost perja; značajan pad nesivosti i valivosti, loša kvaliteta ljuske jajeta; kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun; edem glave i vrata, cijanoza kreste i podbradnjaka; sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem nepokrivenim područjima nogu; te živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje).

Iz Ministarstva podsjećaju i da su uzgajivači i druge relevantne fizičke ili pravne osobe dužne odmah i bez odgađanja prijaviti veterinaru ako postoji:  sumnja na bolest (klinički znakovi karakteristični za influecu ptica); pojava neuobičajenih uginuća; smanjenje proizvodnje (pad unosa hrane i/ili vode; smanjena nesivost).

T.R./H

foto: fah

Tagovi: