gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / Poljoprivrednici mogu predati jedinstvene zahtjeve za potporu za 2017.

Poljoprivrednici mogu predati jedinstvene zahtjeve za potporu za 2017.

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je da poljoprivrednici od ponedjeljka, 6. ožujka do 15. svibnja mogu podnositi Jedinstveni zahtjev za potporu za 2017. godinu Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. 

Izravna plaćanja i IAKS mjere ruralnog razvoja provode se na isti način kao dvije protekle godine (2015.-2016.) uz nekoliko novih uvjeta za ostvarivanje potpore, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Kao i prijašnjih godina, jedinstveni zahtjev poljoprivredni proizvođači ispunjavaju elektronski kroz AGRONET sustav, a podnose “papirnato” poštom ili osobno u podružnicama Agencije za plaćanja u županijama  – od danas do 15. svibnja 2017. godine. Svi koji nisu u mogućnosti samostalno popuniti zahtjev u AGRONET-u, pomoć mogu dobiti u podružnicama Agencije za plaćanja u županijama te ispostavama Savjetodavne službe i Hrvatske poljoprivredne agencije, podsjećaju iz Ministarstva.

Ministarstvo u priopćenju, koje je objavljeno i na internet stranicama Ministarstva i Agencije za plaćanja, detaljno obrazlaže novosti u odnosu na prethodnu godinu.

Tako podsjećaju kako će se plaćanja u iznimno osjetljivim sektorima (mliječne krave, krmače, duhan i maslinovo ulje) od 2017. godine i dalje financirati, ali po pravilima odgovarajućih EU uredbi koje uređuju de-minimis potpore.

Plaćanje za mliječne krave je povećano na maksimalno 1.000 kuna po mliječnoj kravi (prošle godine 625 kuna po grlu), a kod krmača je uvedeno dodatno plaćanje od 470 kuna/krmači, ako se radi o uzgojno valjanoj životinji (prošle je godine bilo samo 530 kuna po grlu, a od ove godine ukupno 1.000 kuna po grlu).

Iz Ministarstva objašnjavaju i novosti vezane uz održavanje pašnjaka ispašom, napominjući kako je minimalna aktivnost na površinama koje su u ARKOD-u i na jedinstvenom zahtjevu 2017. evidentirane kao pašnjaci i krški pašnjaci isključivo ispaša (ne i košnja kao što je bilo lani) te moraju zadovoljiti uvjet držanja minimalnog broja uvjetnih grla (najmanje 0,3 uvjetna grla pašnih životinja na krškim odnosno 0,5 uvjetnih grla pašnih životinja na kontinentalnim pašnjacima. Prošle godine minimalni uvjet je bio 0,1 uvjetno grlo.

Poljoprivrednici koji žele ostvariti izravna plaćanja za prihvatljive površine pod sojom to će moći za površine na kojoj je soja proizvedena od certificiranog sjemena genetski nemodificirane soje u količini od najmanje 80 kilograma po hektaru (kg/ha) prijavljene površine soje, o čemu do 15. listopada 2017. trebaju dostaviti dokaze Agenciji (kopiju računa o plaćenom komercijalnom sjemenu kojeg koristi te godine ili drugi dokument kojim se može dokazati porijeklo i količina sjemena te certifikat s vreće kojeg će mu Agencija za plaćanja nakon poništavanja vratiti ili certifikat o sjemenu uz otpremnicu Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo).

D.B./h

foto: hina