Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Preminuo ugledni novinar Zvonko Letica

Preminuo ugledni novinar Zvonko Letica

Ugledni hrvatski novinar, urednik i publicist Zvonko Letica preminuo je u Lumbardi na Korčuli u 95. godini, izvijestila je u četvrtak Hrvatska radiotelevizija (HRT).

Zvonko Letica rođen je u Pragu 7. ožujka 1924. Bio je sudionik antifašističke borbe. Pravni fakultet završio je na Sveučilištu u Zagrebu, a novinarstvom se počeo baviti 1949. u Studentskome listu.

Na Radio Zagrebu bio od 1950. do 1965. komentator i urednik vanjskopolitičke redakcije. U međuvremenu- od 1958. do 1962. – bio je dopisnik Jugoslavenske radiotelevizije iz New Yorka. Od 1965. radio je na Televiziji Zagreb gdje je uređivao političke i dokumentarno-magazinske emisije, među kojima su Objektiv 350, Stop i Slobodna srijeda.

Stalni dopisnik Tanjuga iz nordijskih zemalja bio je od 1977. do 1980. a nakon umirovljenja 1984. bio je dopisnik Švedske radiotelevizije iz Zagreba.

Letica se javljao i u prvim međukontinentalnim satelitskim prijenosima, prenosio je programe astronautskih misija i slom Praškoga proljeća. Zbog izvještaja o okupaciji Čehoslovačke bio mu je zabranjen ulazak u zemlje Varšavskoga pakta.

Zvonko Letica objavio je 2003. sveučilišni udžbenik “Televizijsko novinarstvo”.

Nagradu HND-a za životno djelo Otokar Keršovani dobio je 1967. a Nagradu Moša Pijade Saveza novinara Jugoslavije 1983. Najviše priznanje Kalifornijskoga sveučilišta stranim novinarima – Nagradu David E. Bright – dobio je 1960.

Mnogim slušateljima i gledateljima Letica je ostao u sjećanju po riječima kojima je odjavljivao svoje emisije – “Hvala na pažnji”.

novo.hr

foto: scr.hrt

Tagovi: