tehnologija

Home / Mobiteli/ostalo/Poslovne vijesti/Računala/tehnologija / Previranja na vrhu OpenAI-ja, smijenjen suosnivač Sam Altmann

Previranja na vrhu OpenAI-ja, smijenjen suosnivač Sam Altmann

OpenAI imenovao je nakon burnog vikenda novog izvršnog direktora, smijenivši suosnivača Sama Altmanna, koji je prije godinu dana privukao pozornost svjetske javnosti ChatGPT-botom, izmijenivši iz temelja tehnološku scenu.

Odbor OpenAI-ja smijenio je prošli petak Altmana s pozicije izvršnog direktora, ustvrdivši da je izgubio njihovo povjerenje. Njegov posao privremeno je preuzela glavna tehnička direktorica kompanije Mira Murati.

U obrazloženju smjene članovi odbora rekli su samo da nije “uvijek bio iskren u komunikaciji”, otežavši im obnašanje dužnosti. Nisu precizirali u čemu navodno nije bio iskren, napominje BBC.

U ponedjeljak dužnost izvršnog direktora povjerena je, također privremeno, nekadašnjem šefu Twitcha Emmettu Shearu.

Altman je jedan osnivača OpenAI-ja koji je svjetskoj javnosti prije nešto manje od godinu dana predstavio ChatGPT bot i uživa veliki ugled u tehnološkim sektoru pa je njegova smjena izazvala val reakcija.

On je moj heroj, rekao je bivši izvršni direktor Googlea Eric Schmidt, i “zauvijek je promijenio naš (…) svijet”.

U ponedjeljak izvršni direktor Microsofta Satya Nadella objavio na X-u dolazak Altmana i njegovog kolege Grega Brockmana, koji je nakon Altmanove smjene podnio ostavku, na čelo novog Microsoftovog istraživačkog tima za umjetnu inteligenciju.

‘Zvijezda’ AI-ja – Sam Altman

Mediji su izvijestili da bi Altmanova smjena mogla naškoditi prodaji OpenAI-jevih dionica u vrijednosti 86 milijardi dolara i izazvati nezadovoljstvo dioničara, uključujući Microsoft.

Microsoft je partner OpenAI i to se neće promijeniti, poručio je Nadella u ponedjeljak. Softverski div u aplikacijama koristi OpenAI tehnologiju.

D.B./H

foto: epa