gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / Pšenice ima dovoljno, kažu ratari

Pšenice ima dovoljno, kažu ratari

Ministarstvo poljoprivrede u srijedu je izvijestilo da je ministrica Marija Vučković održala sastanke s predstavnicima ratarskog i stočarskog sektora, na kojima je uz ostalo istaknuto kako su trenutne zalihe pšenice dovoljne te nema razloga za brigu u kontekstu ukrajinske krize.

Ratari su, kako se navodi, izvijestili da su trenutne zalihe dostatne i kako nema razloga za brigu oko eventualne nestašice pšenice.

Navodeći kako je Ukrajina peti najveći svjetski izvoznik pšenice, kao i najveći svjetski izvoznik sjemenskih ulja, sudionici sastanka su se složili kako nas kao posljedica trenutne krize u Ukrajini očekuje posebno važna i izazovna proljetna sjetva te kako je ratarstvo važan faktor u opstojnosti svi ostalih poljoprivrednih proizvodnji.

Na sastanku se razgovaralo i o očekivanjima od proljetne, ali i jesenske sjetve, posljedicama rasta cijena plina i mineralnih gnojiva s kojima se susreću, navodi se u priopćenju.

Predstavnici mesne industrije na sastanku su pohvalili dosadašnje mjere pomoći resornog Ministarstva, ali su izrazili bojazan zbog niza aktualnih izazova koji se u velikoj mjeri održavaju na sektor stočarstva.

Vučković je istaknula kako, uz zajedničku zabrinutost zbog tržišnih poremećaja, pozitivnim smatra daljnji interes za investicijskim ciklusom koji je započeo natječajem za ulaganja u reprocentre, a nastavio se ulaganjima u tovilišta.

Navela je i kako je tijekom 2021. Hrvatska uspjela notificirati velik broj mjera pred Europskom komisijom, a takav rad nastavit će i dalje s ciljem iznalaženja rješenja u ovim specifičnim okolnostima.

Iz Ministarstva u priopćenju s jučer održanih sastanaka podsjećaju da su u pripremi programi pomoći za poljoprivrednike i ribare, vrijedni 250 milijuna kuna te de je Vlada sredinom veljače predstavila paket mjera za ublažavanje rasta cijena zbog poskupljenja energenata koji uključuje smanjivanje PDV-a na hranu i na poljoprivredne inpute i to na 5 posto.

Naime, s postojeće stope od 13 posto na svježe meso, ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti, dječju hranu, troškove u poljoprivredi – sadnice, gnojivo, pesticide – stopa će se spustiti na najnižu stopu PDV-a od 5posto. Također, stopa PDV-a na maslac i margarin, s trenutnih 25 smanjuje se na 5 posto.

K.A./H

foto: hgk