Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Ruska Vlada prodajom udjela u Bašneftu krpa proračun

Ruska Vlada prodajom udjela u Bašneftu krpa proračun

Najveća ruska naftna kompanija Rosneft kupila je u srijedu od države 50,07 posto udjela u Bašneftu za oko 5,2 milijarde dolara u sklopu nastojanja Moskve da pronađe novac za financiranje proračuna u kontekstu pada gospodarskih aktivnosti.

“Čitav iznos – 329,69 milijardi rubalja – bit će prebačen u ruski proračun”, objavio je u priopćenju ministar gospodarstva Aleksej Uljukajev, dodajući da je vlada dobila dvije ponude.

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je da je Rosneft “već doznačio kompletan iznos za kupljenu kompaniju Bašneft”.

Akvizicija je najnovija u nizu koji je Rosneft instalirao na poziciju najveće naftne kompanije u svijetu među onima čije su dionice uvrštene u burzovne kotacije.

“Nemamo većih problema s integracijom te imovine jer kompanija ima ogromno iskustvo s integracijom velike imovine”, kazao je za RIA-Novosti glasnogovornik Rosnefta Mikhail Leontijev.

Bašneft je šesti po veličini proizvođač nafte u Rusiji. Sjedište mu je u gradu Ufi u uralskoj regiji a privatiziran je početkom prošlog desetljeća. Nakon što je milijarder Vladimir Jevtušenko pritvoren zbog optužbe za pranje novca, moskovski sud naložio je 2014. nacionalizaciju njegova udjela u Bašneftu.

Dva mjeseca kasnije Jevtušenko je pušten na slobodu.

Ruski predsjednik donio je u svibnju odluku o privatizaciji skupine državnih poduzeća kako bi napunio državnu blagajnu u kontekstu očekivanog pada gospodarskih aktivnosti za 3,7 posto.

Rusija se našla u ekonomskoj krizi zbog naglog pada cijena nafte i zapadnih sankcija povezanih s ruskom ulogom u sukobima u Ukrajini.

Prodaja udjela u Bašneftu trenutno drži poziciju najveće transakcije u programu prodaje državnih poduzeća, u sklopu kojeg će biti prodano i 19 posto državnog udjela u Rosneftu. U naftnom divu razmišljaju o tome da sami otkupe taj udio.

D.B./H

foto: sputniknews.com