auto-moto

Home / auto-moto/Poslovne vijesti/turizam / Samobor krajem srpnja svjetski grad Spačeka – dolazi 3.000 vozila i 12.000 sudionika

Samobor krajem srpnja svjetski grad Spačeka – dolazi 3.000 vozila i 12.000 sudionika

Samobor će krajem srpnja na tjedan dana postati svjetski grad Spačeka jer će ugostiti 23. svjetski susret ljubitelja tih popularnih Citroenovih ‘oldtimer’ vozila, koji će okupiti oko 3.000 tih vozila i oko 12.000 sudionika iz 36 zemalja svijeta, što je i velika promocija za Hrvatsku, istaknuli su organizatori u utorak na konferenciji za medije.

Svjetski susret Spačeka održava se od 1975. svake dvije godine, a Hrvatska odnosno Samobor domaćinstvo su za ovu godinu dobili u konkurenciji s Talijanima, za što su najviše zaslužni vodstvo Hrvatskog 2CV Citroen kluba čije je sjedište u Samoboru i koji 20 godina okuplja vozače tog automobila.

“U svijetu postoji velika zajednica ljubitelja i fanova Spačeka, koji se vole sretati na različitim krajevima svijeta. Tako će biti i kod nas u Samoboru od 30. srpnja do 4. kolovoza, uz sadržajan i zabavan program za sve sudionike i goste. Ujedno ćemo time obilježiti i 100 godina Citroena te u muzeju izložiti njihova i stara i neka od novih vozila”, najavili su predsjednik i dopredsjednik Hrvatskog 2CV Citroen kluba Goran Skrbin i Darko Zornjak.

Na susretima se, uz Spačeke očekuju i Diana i druga starija Citroeonova vozila.

Inače, u Hrvatskoj po grubim procjenama trenutno ima oko 200 Spačeka, od kojih je 70 do 80 registriranih, a ti su se popularni automobili proizvodili od 1948. do 1991. godine.

Skrbin je naglasio da će sva vozila i većina sudionika biti smještena u posebnom kampusu u Samoboru, njih oko osam tisuća, dok će se ostali sudionici smjestiti po samoborskim hotelima, ali i u Zagrebu i okolici, a procjenjuje se da će svaki sudionik trošiti dnevno oko 50 eura, dok za ‘pristup’ susretima plaćaju 100 eura po vozilu.

Osim u Samoboru, sudionici i vozila, njih stotinjak, će se organizirano zaputiti i na dvije automobilističke povorke, kojima će 4. kolovoza obuhvatiti gotovo cijelu Hrvatsku, jer će ići prema Jadranu, preko Gorskog kotara i Velebita, te prema Slavoniji do Osijeka, najavio je.

Zornjak je rekao da su na pripremi tih susreta radili oko 4,5 godine i bilo im je jako stalo da susrete dovedu u Hrvatsku, jer su putujući svijetom na te susrete shvatili da Hrvatska ima sve uvjete za tu organizaciju. To, dodaje, može itekako pridonijeti promociji zemlje, jer se mnogi sudionici i nakon susreta zadržavaju u zemlji domaćina pa i dolaze kasnije s obiteljima i slično.

“Važnost takvog događanja prepoznala je i Hrvatska turistička zajednica (HTZ) svrstavši te susrete među top 20 događanja ove godine i dodijelivši nam financijsku pomoć, kao i Grad Samobor te Zagrebačka županija i njena Turistička zajednica”, kazao je Zornjak.

Veliku vrijednost tih susreta za turizam i promociju naglašavaju i drugi pa je tako direktorica samoborske Turističke zajednice Martina Paladina kazala da su zbog toga svi smještajni kapaciteti u tom gradiću već gotovo rasprodani.

U Samoboru imamo oko 400 registriranih turističkih kreveta, i to je već popunjeno, pogotovo u jedina dva hotela Lavici i Livadiću. Dosta će posla tih dana imati i ugostitelji, suvenirnice, kušaonice i drugi objekti, i ne samo u Samoboru nego i okolici, a ako se uzme u obzir od kuda sve dolaze sudionici i koliko će oni sami dijeliti fotografije i dojmove iz Hrvatske imamo stvarno puno očekivanja”, kazala je Paladina.

Po iznijetim podacima, Grad Samobor je susrete pomogao s 350 tisuća, Zagrebačka županija s oko 200 tisuća kuna, a HTZ sa 60 tisuća kuna.

K.A./hina

foto: 2cv.hr