gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / Talijani i Slovenci se spore oko balzamičnog octa

Talijani i Slovenci se spore oko balzamičnog octa

Proizvođači svjetski poznatog talijanskog balzamičnog octa iz Modene pozvali su svoju vladu da reagira na odluku slovenske vlade, po kojoj se kao balzamični ocat može etiketirati i prodavati svaka mješavina vinskog octa s reduciranim grožđanim moštom.

Zadruga proizvođača originalnog balzamičnog octa Coldiretti iz Modene pozvala je vladu u Rimu da oštro reagira pri Europskoj komisiji u Bruxellesu, navevši da se radi o pokušaju registriranja krivotvorine i prisvajanju poznatog talijanskog brenda.

Modenski balzamični ocat u Europskoj uniji već je niz godina, pod nazivom “Aceto Balsamico di Modena”, registriran i zaštićen kao isključivo talijanski brend, pa bi eventualno priznanje slovenskog proizvoda s istim nazivom bilo obmanjivanje kupaca te “opasan” presedan kojim bi se ugrozili talijanski proizvođači i industrija vrijedna milijardu eura godišnje, tvrdi udruga Coldiretti. Prema toj udruzi se od 2009. godine odlukom Europske komisije originalnim balzamičnim octima mogu smatrati samo oni proizvedeni na području Modena i u pokrajini Reggio Emilia u Italiji.

Izvorni talijanski balzamični ocat dobiva se tradicionalnom preradom mošta od grožđa i vinskog octa, u procesu odležavanja u hrastovim bačvama, što mu daje posebnu aromu i okus, ali i višu cijenu na tržištu.

Prvo dokumentirano spominjanje balzamičnog octa datira iz 1046. godine. Ime je dobio zbog vjerovanja da se radi o čudotvornome balzamu koji ima protuupalna, antiseptička, čak i afrodizijačka svojstva, pa se nije smatrao začinom kao danas, nego lijekom i “poklonom dostojnim kraljeva”. 

K.A./h

foto: pinterest