gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / U Drnišu dvodnevni Festival pršuta

U Drnišu dvodnevni Festival pršuta

Drniš, grad pršuta – svojem najjačem i diljem svijeta poznatom gastroadutu – posvetio je i festival. Gotovo 30 pršutara iz Hrvatske, BiH te Crne Gore te je adute stavilo na stol, javlja Hrt. Uz nagrade najboljima, festival je prigoda za promidžbu proizvodnje te delikatese – uz koju se mnogi rađaju, žene i umiru.

Dvodnevni 5. međunarodni festival pršuta i mnogim je turistima razlog više za posjet Drnišu. A gastropunuda važan je oblik turizma. Koji rezultira dolaskom gostiju na destinaciju izvan ljetne sezone. Za veću proizvodnju proizvođačima treba pomoć. Sredstva se mogu dobiti kroz fondove Eurpske unije ali i iz nacionalnih izvora. To je na neki način put samozapošljavanju.

Ovdašnji proizvođači pršuta, njih 16 – već dugo govore da bi trebalo otvoriti pršutarsku cestu. I ponuditi drniški suhomesnati asortiman pripreman po starinski – na buri i dimu. Proizvede se u gradu pršuta oko 35 tisuća komada ili 10 posto ukupne hrvatske proizvodnje. A ona – ne zadovoljava ni pola domaćih potreba. Zapinje na uništenoj hrvatskoj mesoprerađivačkoj industriji. Koju, ističu proizvođači, pothitno treba dignuti na noge.

Inače, svinjsko meso soljeno i na dimu sušeno – konzumira se u Dalmaciji još od Rimljana. Dokaz su nalazi s arheoloških lokaliteta razbacanih po drniškom kraju. A upravo ovaj kraj u sve većem broju otkrivaju gosti sa stranim putovnicama. Pa se starina naveliko i obnavlja, jer upita ima. Investicije su “teške” – ali uloženo će vlasnici – ne sumnjaju – brzo vratiti. Zagora je “bukirana” od svibnja do listopada. Nudi gostima i ekskluzivu: spavanje u bačvama.

novo.hr

foto: pixabay

Tagovi: ,