gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / U Hrvatskoj na snazi preventivne mjere zbog afričke svinjske kuge u Srbiji

U Hrvatskoj na snazi preventivne mjere zbog afričke svinjske kuge u Srbiji

Nakon što je Srbija službeno potvrdila pojavu afričke svinjske kuge (ASK), u Hrvatskoj su pojačane preventivne mjere kako bi održala status zemlje slobodne od ASK-a, izvijestili su u srijedu iz Ministarstva poljoprivrede, iz kojeg pozivaju vlasnike svinja na strogo pridržavanje propisanih mjera.

Cilj preventive je rano otkrivanje unosa virusa kako bi se pravovremeno i žurno provele mjere radi sprječavanja daljnjeg širenja.

U priopćenju se navodi da je strogo zabranjeno unošenje proizvoda životinjskog podrijetla na farme svinja, prijevoz svinja u prijevoznim sredstvima koja nisu očišćena, oprana i dezinficirana, premještanje svinja iz jednog uzgoja u drugi bez propisane popratne dokumentacije (svjedodžba o zdravstvenom stanju i dokumentacija o premještanju).

Isto tako, zabranjeno je držanje svinja na neregistriranim gospodarstvima te na otvorenom bez odobrenja veterinarske inspekcije, kao i zakapanje lešina i nusproizvoda životinjskog podrijetla. Uginule svinje i nusproizvodi životinjskog podrijetla moraju se naime zbrinjavati isključivo putem registriranih prijevoznika nusproizvoda u odobrenim objektima za zbrinjavanje nusproizvoda (kafilerija), napominje se.

Iz Ministarstva poljoprivrede sve posjednike svinja pozivaju da se strogo pridržavaju svih propisanih mjera te da svaku pojavu bolesti i uginuće odmah prijave svojim veterinarima.

Poručuju i da su posjednici dužni voditi ažurnu evidenciju “Registar svinja na farmi”. “Posjednici svinja koji se neće pridržavati propisanih mjera neće moći ostvariti pravo na nadoknadu štete za usmrćene svinje u slučaju pojave ASK-a”, stoji u priopćenju. 

Nadalje, lovoovlaštenici su se dužni pridržavati  biosigurnosnih mjera prije, tijekom i nakon lova te aktivno tražiti i prijaviti ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji svaku pronađenu uginulu divlju svinju, uključujući i stradale u prometu kao i odstrijeljene i bolesne, u svrhu pretraživanja na ASK.

Građani se, pak, pozivaju da svinje, svježe meso i proizvode od mesa svinja kupuju isključivo u registriranim, odnosno odobrenim objektima koji su pod nadzorom te da se prije kupnje informiraju o podrijetlu i da traže svu propisanu dokumentaciju.

“Svaki pokušaj ilegalnog prometa svinja, svježeg mesa svinja i proizvoda od mesa svinja bit će najstrože sankcioniran te se pozivaju građani da svako saznanje o tome prijave Državnom inspektoratu Republike Hrvatske”, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

P.T./hina

foto: novo.hr