gastronomija

Home / gastronomija/Ostale vijesti/zdravlje i ljepota / Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske predavanjem obilježila svoj dan

Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske predavanjem obilježila svoj dan

Svake godine 16. svibnja obilježava se Međunarodni dan oboljelih od celijakije. Ove godine su se u sklopu Odjela za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever održala i prigodna gostujuća predavanja relevantnih ljudi iz struke.

Sva predavanja bila su namijenjena ljudima koji su oboljeli od celijakije, te svima onima koji se bave pripremom hrane i željeli bi pravilno pripremiti hranu bez glutena. Uvod u problematiku celijakije dali su doc. dr. sc. Bojan Šarkanj v.d. pročelnika Odjela za Prehrambenu tehnologiju i doc. dr. sc. Natalija Uršulin Trstenjak, nastavnici Sveučilišta Sjever.

Voditelj Odjela za dijetetiku i prehranu Opće bolnice Varaždin, Dean Šalamon, mag. nutr. pojasnio je što sve treba znati kod pripreme pravilne prehrane u bolnicama i kako ju prilagoditi specifičnim potrebama bolesnika, među ostalim i oboljelima od celijakije. Nakon toga slijedio je govor predsjednice Udruge oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske Marije Goričanec, o radu Udruge s ciljem podizanja svijesti o celijakiji te o pomoći i podršci oboljelima kroz edukacije- radionice na kojima članove uče pripremati jela bez glutena uz odabir sigurnih namirnica.

  • Marija Goričanec, predsjednica Udruge oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske

Inače, Udruga ima sjedište u prostorijama općine Strahoninec i redovito održava sastanke i edukativne radionice.

Predavanje je održao i dr. Igor Šegović, specijalist pedijatar, subspecijalist dječje gastroenterologije, hepatologije i prehrane koji je govorio o celijakiji, kroničnoj, autoimunoj bolesti, o bolestima povezanih s celijakijom te o postupku koji se provodi kod sumnje na celijakiju do postavljanja konačne dijagnoze. Također, govorio je i o važnosti striktne bezglutenske prehrane kao jedinom lijeku za oboljele od celijakije.

  • dr. Igor Šegović posvećuje mnogo vremena edukaciji o bolesti celijakije

Nakon predavanja predstavili su i neke proizvode bez glutena i pripremili degustacije bez glutenskih delicija.

Udruga se predstavila i u čakovečkoj bolnici

U četvrtak su se vrijedni članovi Udruge oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske, na čelu s predsjednicom Marijom Goričanec i članicama Vesnom Bernat i Davorkom Habuš predstavili i u holu čakovečke bolnice. Tamo su dijelili edukativni materijal, pripremljeni su bezglutenski gastronomski specijaliteti i svi zainteresirani mogli su dobiti savjete oko tema koje ih zanimaju.

novo.hr

foto: sveuc.Sjever/UCSH