Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/Računala/tehnologija / Umro suosnivač Intela Gordon Moore, autor Mooreova zakona

Umro suosnivač Intela Gordon Moore, autor Mooreova zakona

Suosnivač Intela Gordon Moore, pionir u industriji poluvodiča čiji je “Mooreov zakon” desetljećima predviđao stalan porast računalne snage, preminuo je u petak u dobi od 94 godine, objavila je tvrtka.

Intelova i Mooreova obiteljska filantropska zaklada objavila je da je Moore umro okružen obitelji u svom domu na Havajima.

Moore je 1968. bio jedan od trojice inženjera koji su osnovali Intel, proizvođača procesora koji se nalaze u 70 posto svjetskih osobnih računala.

U članku koji je napisao 1965., Moore je primijetio da se, zahvaljujući poboljšanjima u tehnologiji, broj tranzistora na mikročipovima otprilike udvostručio svake godine otkako su integrirani krugovi izumljeni nekoliko godina prije.

Njegovo predviđanje da će se trend nastaviti postalo je poznato kao “Mooreov zakon”. Kasnije je zakon revidiran pa je precizirano da se udvostručenje broja tranzistora događa svake dvije, a ne svake godine.

Mooreov zakon je pomogao je potaknuti Intel i konkurentske proizvođače čipova da agresivno usmjere svoje istraživačke i razvojne resurse kako bi osigurali da se to pravilo obistini.

Integrirani sklopovi dovest će do takvih čuda kao što su kućna računala – ili barem terminali povezani sa središnjim računalom – automatske kontrole za automobile i osobna prijenosna komunikacijska oprema”, napisao je Moore u svom radu, dva desetljeća prije PC revolucije i više od 40 godina prije nego što je Apple lansirao iPhone.

Nakon Mooreova članka, čipovi su eksponencijalnom brzinom postajali učinkovitiji i jeftiniji, pomažući u pokretanju velikog dijela svjetskog tehnološkog napretka tijekom pola stoljeća i omogućujući pojavu ne samo osobnih računala, već i interneta i divova iz Silicijske doline poput Applea, Facebooka i Googlea.

“Sigurno je lijepo bilo biti na pravom mjestu u pravo vrijeme”, rekao je Moore u intervjuu 2005. godine.

Imao sam veliku sreću što sam ušao u industriju poluvodiča u njezinim počecima. I imao sam priliku gledati razvoj od vremena kad nismo mogli napraviti niti jedan silikonski tranzistor, do vremena kada smo ih stavili 1,7 milijardi na jedan čip! Bila je to fenomenalna vožnja.”

N.H./H

foto: epa/yt