Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Zabrinuti voćari traže promjene

Zabrinuti voćari traže promjene

Predstavnici Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) upozorili su u srijedu na zabrinjavajuće stanje u voćarstvu, istaknuli nezadovoljstvo brzinom i načinom provođenja mjera iz Programa ruralnog razvoja te pozvali budućeg premijera da izabere ministra i novu ekipu s programom, kako se stanje u poljoprivredi ne bi dodatno pogoršalo.

Glasnogovornik HVZ-a Frane Ivković kazao je kako zadnjih pet godina u voćarstvu traje oluja, a stanje u zadnje dvije godine ocijenio najgorim do sada.

Proljetni mraz poharao je voćnjake, ali Ministarstvo poljoprivrede je to ignoriralo i nije na vrijeme prijavilo štete Europskoj komisiji, kaže Ivković. Slovenci će dobiti 2 do 3 tisuće eura po hektaru, Austrijanci 4 tisuće, a naše ministarstvo je zakazalo, dodaje.

Ivković smatra da je za opstanak voćarstva nužno udruživanje proizvođača. Hrvatska ima dvije voćarske proizvođačke organizacije, no obje su hibridne, kazao je Ivković te naveo primjer Italije koja je donedavno imala 40 proizvođačkih organizacija, a sada jednu koja pokriva cijelo voćarstvo. Isto tako je u Austriji i to su primjeri na koje se domaći voćari trebaju ugledati, kaže Ivković.

Istaknuvši da su početkom 80-tih Poljaci bili u podrumu po voćarskoj proizvodnji, mi na 20. katu, a danas je obrnuto, upozorio je da bez značajnih promjena neće biti domaćeg voća već samo uvoznog te naveo kako već sada uvozimo voća i povrća za 170 do 200 milijuna eura.

To je sramotno, jer Hrvatska može proizvoditi sve vrste voća, osim egzotičnog, istaknuo je Ivković napominjući kako bi Hrvatska mogla izvoziti voća i prerađevina za 350 do 400 milijuna eura.

U HVZ-u smatraju kako poljoprivreda ima mogućnosti, ali joj je potrebna sustavna podrška te od novog predsjednika Vlade očekuju da postavi “novu i sposobnu ekipu” na čelo ministarstva poljoprivrede.

Voćari su nezadovoljni načinom i brzinom kojom tehnički ministar poljoprivrede Davor Romić provodi mjere 4.1.1. iz programa ruralnog razvoja.

“Prijeti opasnost da će u u razdoblju do formiranja nove Vlade biti donesene određene odluke koje nisu ispravne, odnosno gdje će se sredstva iz mjera programa ruralnog razvoja dodijeliti velikima i neće biti za male”, kazao je predsjednik kriznog stožera HVZ-a Željko Ledinski.

Imamo informacije kako se ovih dana očekuje donošenje odluke prema kojoj će svi veliki biti vraćeni u igru, odnosno da će osam tvrtki koje je u kolovozu ministar Romić skinuo s liste nakon podnesenih žalbi ipak dobiti potpore, kaže Ledinski.

Proizvođač krumpira Mario Puškarić kaže kako se slaže da za velike sustave trebaju izdašna sredstva no pita je li cilj programa ruralnog razvoja unaprjeđenje industrijske ili primarne proizvodnje u ruralnim prostorima i obiteljskih gospodarstava.

“Pet velikih tvrtki koje proizvode hranu ne mogu iznijeti cijelu poljoprivredu, potrebni su i mali i srednji proizvođači”, istaknuli su predstavnici voćara i povrćara te upitali kako će se othrvati konkurenciji ne budu li imali pristup fondovima.

D.B./H

Tagovi: ,