tehnologija

Home / Mobiteli/Poslovne vijesti / Nokia predstavila svoj prvi pametni telefon s Android sustavom

Nokia predstavila svoj prvi pametni telefon s Android sustavom

Predstavljen je prvi Nokia pametni telefon s Android sustavom, a zove se Nokia 6. Telefon će na tržište plasirati finska tvrtka HMD Global, pošto je Microsoft – vlasnik Nokie, odustao od tog posla.

Karakteristike pametnog telefona Nokia 6 su: 4 GB RAM-a, 64 GB microSD kartica, 16 megapiksela glavna kamera i 3000 mAh baterija, piše forbes.com. Telefon je modernog dizajna s velikom rezolucijom HD snimanja (1920×1080) i zaslonom veličine 5,5 inča po dijagonali.

Za razliku od Nokie Lumie koja koristi Windows sustav i koja je ima ograničen broj aplikacija, Nokia 6 će s Android operativnim sustavom imati mnogo širi izbor aplikacija koje su dostupne na tržištu.

Zanimljivo je da će finska tvrtka HMD GLOBAL u početnom razdoblju telefon plasirati samo na kinesko tržište. Stručnjaci objašnjavaju da je to zbog razlike između europskog i sjevernoameričkog tržišta od kineskog, koje još uvijek prolazi svoje faze rasta.  Smatraju da će ponovno uzdizanje brenda Nokia biti lakše na tržištu koje se razvija kao što je kinesko, nego na zasićenim i pozicioniranim tržištima kakva su europsko i sjevernoameričko tržište, gdje su nekad vladali.

Uz gore navedene razloge u HMD-u su objavili da im je Kina buduće “strateško važno tržište”, koje je imalo više od 552 milijuna korisnika pametnih telefona u 2016., a ta brojka bi u 2017. godini trebala narasti na više od ogromnih 593 milijuna korisnika.

Tvrtka nije navela točan datum izlaska Nokie 6, ali će u prodaju najvjerojatnije početkom ove godine s cijenom od 1.699 kineskog juana što je 246 dolara.

Dragan Bacinger

foto: ndtv.com