tehnologija

Home / Mobiteli/ostalo/Poslovne vijesti/Računala/tehnologija / Nvidia tržišnom kapitalizacijom pretekla Microsoft i postala kompanija s najvećom tržišnom vrijednošću

Nvidia tržišnom kapitalizacijom pretekla Microsoft i postala kompanija s najvećom tržišnom vrijednošću

Američki proizvođač čipova Nvidia pretekao je u utorak Microsoft i zauzeo vodeću poziciju na ljestvici kompanija s najvećom tržišnom vrijednošću zahvaljujući snažnoj potražnji za tehnologijom umjetne inteligencije.

Nvidijina tržišna kapitalizacija dosegnula je u utorak 3,34 bilijuna dolara nakon što su njezine dionice trgovinu zaključile u plusu od 3,5 posto zahvaljujući najavio partnerstva s Hewlett Packard Enterpriseom na uključivanju AI tehnologije u poslovanje.

Microsoft je pak jučerašnju trgovinu zaključio u blagom minusu, s tržišnom kapitalizacijom od oko 3,31 bilijun dolara.

Prag od tri bilijuna dolara prekoračio je samo Apple čija je dionica prošlog tjedna porasla nakon najave ‘pojačanja’ proizvoda umjetnom inteligencijom.

Nvidijin uzlet prati procvat aplikacija baziranih na umjetnoj inteligenciji. Nekadašnji proizvođač grafičkih kartica preorijentirao se na proizvodnju čipova koje kompanije koriste za obuku softvera u podatkovnim centrima.

Nvidia kapitalizira taj trend prodajom skupih čipovskih sklopova digitalnim divovima poput Microsofta, Googlea i Mete.

I Nvidijin brend dobio je na vrijednosti zahvaljujući potražnji za čipovima koji bi trebali pratiti primjenu umjetne inteligencije. i prvi se puta plasirao među deset najvrednijih u svijetu, prema istraživanju Kantarovog Brand-Z-ja.

“Vrijednost Nvidijinog brenda gotovo je utrostručena u odnosu na prošlu godinu, dosegnuvši 200 milijardi dolara. Surfajući na valu oduševljenja umjetnom inteligencijom i procvata potražnje za čipovima, Nvidia se tako prvi put probila među 10 najvrednijih svjetskih brendova na Kantarovoj ljestvici, zauzevši šesto mjesto”, stoji u izvješću Kantara, objavljenom prošli tjedan.

“Nvidia je posebna zato što i mali i institucionalni ulagači vjeruju da će odigrati središnju ulogu u tektonskim promjenama u tehnologiji”, objašnjavaju u Kantaru.

K.A./H

foto: epa